Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șor va cere de la…

Șor va cere de la KROLL despăgubiri de milioane USD! Ce spune despre „interesele” din spatele investigației

Ilan Șor

Ilan Șor declară că nu este posesorul „nici măcar al unui singur dolar” din banii sustrași de la Banca de Economii SA (BEM), Banca Socială SA (BS) și Unibank SA (UB), dar și că  în cazul în care compania Kroll va include numele său în lista beneficiarilor, atunci îi va cere despăgubiri de milioane de dolari prin intermediul instanțelor internaționale. Reacția primarului de Orhei, care a fost președinte al Consiliului Băncii de Economii în perioada „furtului secolului”,  vine după ce la 13 aprilie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică cea de-a patra notă informativă transmisă de compania Kroll în care se spune că au fost obținute documente care arată clar implicarea în frauda bancară a cel puțin 75 de companii din R. Moldova care au acționat concertat și care aveau legătură cu Ilan Șor („Grupul Șor”).  Totodată, acesta admite că investigația companiei Kroll este făcută în interesele cuiva, dacă îi indică numele drept beneficiar.

De cealaltă parte, Șor susține că Nota informativă  respectivă confirmă declarațiile sale anterioare precum că este vorba despre scoaterea din țară a 600 mil. USD și nu a unui miliard de dolari.

„Astăzi, compania Kroll a confirmat pe deplin mărturiile mele în partea ce ține de suma exactă a mijloacelor bănești sustrase din cele trei bănci. Așa cum am susținut întotdeauna, nu este vorba de „miliarde“, ci de 600 milioane de dolari SUA. Kroll stabilește foarte clar acest lucru. Acum, sper că această companie americană va confirma și faptul că eu nu sunt beneficiarul nici măcar al unui singur dolar din această sumă. Dacă Kroll a fost în măsură să determine valoarea exactă în baza documentelor pe care le-a studiat, atunci ar trebui să stabilească cu ușurință și faptul că eu nu sunt beneficiarul final al acestor bani. Dacă Kroll este cu adevărat imparțială și nu conduce investigația în interesele cuiva, aceasta va spune clar numele destinatarilor acestor fonduri. Numele meu nu se regăsește în acea listă. În caz contrar, voi fi nevoit să mă adresez instanțelor internaționale pentru a demonstra faptul că eu nu sunt beneficiar al niciunui dolar din cele 600 milioane de dolari SUA. Niciunul! În cazul în care voi fi pus în situația să caut dreptatea în instanță, voi cere de la Kroll milioane de dolari drept despăgubiri pentru daunele morale suferite și toate mijloacele încasate drept despăgubiri vor fi folosite pentru dezvoltarea Orheiului și soluționarea problemelor cu care se confruntă pensionarii din Republica Moldova”, se precizează într-un mesaj publicat pe pagina de facebook a lui Ilan Șor de către avocații acestuia.

În Nota informativă, repezentanții Kroll scriu  că în perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate copaniilor din „grupul Șor” de către cele trei bănci, dar și că sumele depistate până în prezent au fost urmărite pe conturi din multiple jurisdicții: în mare parte la alte bănci din R. Moldova, în afara celor trei bănci implicate (185 milioane dolari SUA) , Cipru (63 milioane dolari SUA), China și Hong Kong (61 milioane dolari SUA) și Elveția (23 milioane dolari SUA). Aproximativ 200 de milioane de dolari SUA au fost transferați pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.

Ilan Șor, fostul șef al Băncii de Economii, este învinuit pe procurori într-un dosar de escrocherie şi spălare de bani. În perioada 04.11.2014-25.11.2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune,  peste 5 miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore.  Șor a fost reținut și plasat în izolatorul CNA la 22 iunie 2016. Două luni mai târziu dosarul a fost expediat în judecată, iar primarul de Orhei eliberat și trimis în arest la domiciliu. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău.

Peste 20 de dosare penale, ce vizează devalizarea BEM, Băncii Sociale şi Unibank, prin acordarea creditelor neperformante, au fost déjà transmise în instanţa de judecată. Pe banca acuzaţilor au ajuns Grigore Gacichevici şi foştii membri ai Consiliului de administrare BEM, dar şi alte persoane care au comis spălări de bani, trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Foto: facebook.com/ilan/șor