Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sondaj: Câtă încredere avem în…

Sondaj: Câtă încredere avem în sistemul judecătoresc din R. Moldova

Doar 16% din cetățenii R. Moldova au încredere în sistemul judecătoresc. Aceste date le găsim în sondajul realizat de către Compania de sondare „Magenta”, pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Scopul realizării sondajului a fost cercetarea percepției populației din R. Moldova privind eficiența și transparența sistemului judecătoresc din țara noastră. Potrivit sondajului, în R. Moldova, 72% dintre cetățeni care au interacționat cu instanțele judecătorești cred că situația generală în țară se mișcă într-o direcție greșită.

„Un total de 75% din populația generalăeste de părere că în sistemul judecătoresc din R. Moldova corupția este mult sau foarte mult prezentă. În același timp, 24% dintre persoanele care au interacționat cu instanțele de judecată au pretins că în procesul examinării cauzei li s-au cerut direct sau indirect cadouri sau bani neofcial. Incidența acestor situații este cu 2 p.p. (puncte procentuale) mai mare pentru dosarele penale (26%) și cu 5 p.p. mai mare pentru dosarele contravenționale (29%). Aproape fiecare a cincea persoană spune că este bine informată despre reformele din sistem… Atât populația generală, cât și persoanele care au interacționat cu sistemul judecătoresc au cea mai mare încredere în televiziune în privința informațiilor despre sistemul judecătoresc. Aproximativ jumătate (49%) dintre respondenții care au avut rol de participant la proces au spus că procedurile judiciare în dosarul lor au fost echitabile în mare sau foarte mare măsură. Totuși, 43% dintre participanții la sondaj au susținut că procedurile au fost echitabile în mică măsură sau nu au fost deloc echitabile. Mai mult, 34% dintre persoanele care au interacționat cu instanțele au declarat că drepturile le-au fost respectate în mică măsură sau deloc”, susțin autorii sondajului.

Datele privind eficiența și transparența sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost colectate în perioada 8 – 29 decembrie 2017.