Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Solidari cu familia Baștovoi

Solidari cu familia Baștovoi

Părintele Pavel Borșevchi, parohul Bisericii Sfântul Dumitru din Chișinău, a lansat o inițiativă civică în susținerea familiei Baștovoi care, într-o tragedie, a pierdut-o pe Svetlana Baștovoi, soția ex-parlamentarului Andrei Baștovoi. Inițiativa părintelui Borșevschi, sintetizată într-o scrisoare, a fost adresată mai multor preoți, precum și reprezentanților societății civile, colectând semnături de solidarizare, urmând a fi înaintată oficial, luni, Consiliului Superior al Magistraturii.

În scrisoare se spun următoarele:
În ultimile zile am urmărit cu toții o tragedie umană care a cutremurat și a solidarizat întreaga țară. Presa și societatea civilă își arată indignarea față de cazul familiei Baștovoi, când un om a murit în casă, iar altul a ajuns în comă, cu salvarea la poartă care a făcut cale întoarsă după ce a fost chemată să-și facă slujirea. Guvernul Republicii Moldova, ministerele de profil și oamenii legii s-au întrunit de urgență, condamnând indiferența și lacunele din sistem, căutând soluții pentru prevenirea a astfel de cazuri pe viitor. Ne-am convins încă o dată că indiferența ucide.

Pe de altă parte, avem fapta celor trei tineri care au escaladat poarta închisă dincolo de care se petrecea tragedia și au salvat o viață de om. Sunt niște tineri obișnuiți din zilele noastre, așa cum sunt încă mulți în Republica Moldova și care ne asigură că cel mai mare bun al unui stat sunt oamenii, oamenii educați să acționeze dezinteresat spre binele celorlalți.

Astfel de oameni sînt și membrii familiei Baștovoi. Svetlana și Andrei Baștovoi au educat doi fii care, prin educația și studiile lor fac cinste societății moldovenești. Familia lor însă a fost dureros încercată în ultimii cinci ani prin faptul că tatăl, Andrei Baștovoi și unul din fii, Valentin, au fost târâți prin judecăți, iar de mai bine de doi ani sînt închiși în pușcărie în așteptarea unei decizii finale a instanțelor de judecată.
Având în vedere pierderea mare pe care au suferit-o într-o perioadă de mare apăsare sufletească, ne gândim în primul rând la valoarea familiei și a integrității umane care trebuie salvate. Nu dorim să ne aprofundăm în detalii juridice, pe care nici procurorii, nici judecătorii nu le-au lămurit în decursul a cinci ani, ci facem un apel întru totul uman, cerând intervenția Dumneavoastră, în limitele permise de lege, pentru a ușura soarta acestor oameni.
Credem că cei cinci ani de procese și doi de detenție, însoțiți de moartea tragică a soției și mamei, sunt o ispășire prea îndestulătoare pentru un tată și un fiu. Orice pedeapsă trebuie să aibă scopul de a îndrepta și educa, nu de a distruge. Experiența de peste 25 de ani de colaborare a Bisericii cu instituțiile statului în vederea acordării asistenței religioase în penitenciare ne îndreptățește să vorbim despre condițiile grele pe care le au deținuții în Republica Moldova, condiții care înăspresc cu mult pedeapsa prevăzută de lege. Legea prevede multiple măsuri în afară de detenția în penitenciar pe durata procesului, în baza cărora vă rugăm să acționați, așa cum bine s-a procedat în cazul femeii cu cinci copii, eliberată din arest pentru integritatea familiei.
Credem că familia Baștovoi este mai de preț în libertate, slujind societatea, decât între zidurile penitenciarului. Nu avem nici o îndoială că cei doi se vor integra imediat în societate și nu vor reprezenta nici un pericol social, având în vedere purtarea lor exemplară pe durata proceselor îndelungate și în detenție. Meritele lui Andrei Baștovoi în fața societății sunt cunoscute, el fiind deputat în primul parlament, semnatar al declarației de Independență, decorat cu Meritul Civic, dar și Crucea Patriarhală oferită de Patriarhul României, Preafericitul Teoctist. Fiul său, Valentin, este un tânăr cu studii superioare făcute în Marea Britanie care s-a întors în țară pentru a fi de folos aici. Astăzi, când familiile se destramă și fenomenul migrației ne pustiește țara, reîntregirea acestei familii exemplare și repunerea ei în slujba societății este un gest civic de sporită responsabilitate.
Vă asigurăm că demersul nostru găsește sprijinul societății civile, exprimat cu diferite ocazii în toți anii de când cazul Baștovoi a intrat în atenția presei.