Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șoferii ar putea scăpa de…

Șoferii ar putea scăpa de pedeapsa penală pentru cauzarea vătămării medii a sănătății în urma unui accident

Shutterstock

Au intrat în vigoare modificările efectuate la articolul 109 din Codul penal al R. Moldova, prin care șoferii vor putea scăpa de răspunderea penală pentru o infracțiune ușoară, sau mai puțin gravă, în cazul în care vor reuși să ajungă la o înțelegere cu partea vătămată.

Modificările respective au fost publicate în Monitorul Oficial la 7 decembrie 2018, iar de astăzi, 6 ianuarie, acestea intră în vigoare. Scopul acestei modificări este de a completa articolul 109 alineat (1) din Codul penal, astfel încât să fie posibilă înlăturarea răspunderii penale în cazul în care partea vătămată își exprimă voința de a se împăca cu autorul infracțiunii prevăzute la art 264 alin (1) Codul penal, și anume, de încălcare a regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudență o vătămare medie a integrități corporale sau a sănătății.

Până în prezent, încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, se pedepsea cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la 2 ani.