SIS: Au fost remise în instanţă 110 informaţii cu referire la protecţia secretului de stat

La 30 septembrie curent a avut loc şedinţa Colegiului Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova cu privire la principiile de activitate şi organizare a Direcţiei protecţie a secretului de stat şi gradul de respectare a regimului protecţiei secretului de stat în subdiviziunile SIS.

Raportul Direcţiei a inclus spectrul de acţiuni întreprinse de către ofiţerii de informaţii pe parcursul anilor 2015-2016. În perioada de referinţă,  în cadrul subdiviziunii au  fost adoptate decizii care au avut drept obiectiv sporirea nivelului de protecţie a informaţiilor şi a purtătorilor materiali de informaţii atribuite la secret de stat. În acest sens, au fost întreprinse un şir de măsuri orientate spre eficientizarea activităţii funcţionale, racordate la cerinţele cadrului legislativ naţional şi actelor normative instituţionale, ce reglementează activitatea operativă şi investigativă în cadrul Serviciului, anunță instituția, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Direcţia şi-a concentrat eforturile la consolidarea relaţiilor de cooperare cu subdiviziunile Serviciului şi subunităţile teritoriale ale acestuia. Ca rezultat, susține SIS, a fost constatată o creştere esenţială a fluxului materialelor cu produse informative sectoriale, utilizate în procesul asigurării informaţionale a factorilor decizionali.

La fel, au fost elaborate produse analitice complexe în care sunt reflectate constatările şi concluziile SIS privind problemele din domeniul protecţiei secretului de stat în cadrul autorităţilor publice şi ale persoanelor juridice. Printre lacune  se numără nerespectarea legislaţiei cu privire la secretul de stat, ignorarea prevederilor de protecţie tehnică, permisiunea accesului la utilizarea  informaţiilor clasificate fără avizul SIS, precum şi restanţe majore la crearea şi reorganizarea subdiviziunilor de protecţie a informaţiilor.

Astfel, au fost remise în instanţă 110 informaţii cu referire la protecţia secretului de stat, cu evidenţierea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. De asemenea, beneficiarilor legali le-au fost emise semnale privind riscurile de scurgere a informaţiilor clasificate cu consecinţe de subminare a potenţialului tehnologico-ştiinţific naţional.

 

În vederea implementării şi respectării legislaţiei naţionale în domeniul protecţiei secretului de stat, ofiţerii de informaţii au prelucrat date despre 220 autorităţi publice şi alte persoane juridice care elaborează sau gestionează informaţii atribuite la secret de stat. Totodată, au fost supuse verificărilor peste 3 mii de persoane care au solicitat dreptul de acces la secretul de stat.

 

Colegiul a constatat că pe palierul ce vizează gradul de respectare a regimului protecţiei secretului de stat în subdiviziunile SIS sunt şi anumite carenţe. Acestea au fost consemnate în Hotărârea Colegiului care a venit cu propuneri pentru soluţionarea lor şi raportarea executării în cadrul următoarei şedinţe a Colegiului, preconizată pentru luna decembrie curent.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Nikodim

  Când pisica nu-i acasă joacă șoarecii pe masă. Dar când dorm câinii de pază a statului și democrației .. e și mai rău Se fură ca-n codru

 2. Tot-Acela

  Asasinate la Comandă
  –––––––––––––––––––––-
  Eugen Bâzgu /1955- 7 martie 2016/
  arhitect, muzeograf, etnolog, mare patriot și unionist,
  – omorât prin iradiere / „luptă inegală cu o boală „incurabilă”?/
  – contribuitor la Re-Stabilirea monumentului „Apostolii Basarabiei” /1923
  de lângă Catedrala din Chișinău /cei 3 martiri unioniști – poet Alexe Mateevici,avocat Simeon Murafa, inginer Andrei Hodorogea, toți omorâți de bolșevici în august 1917/.
  – Directorul Muzeului Satului,
  – Coordonatorul restaurării casei părintești a poetului Grigore Vieru
  din s. Pererâta/Briceni
  – Eugen Bâzgu a fost Coordonatorul restabilirii Cetății Soroca,
  / N.B. – o românca vest-moldoveană Angela Macovei de 54 de ani din or. Pașcani, –„lovită” intenționat mortal de o mașină de pe contrasens lânga s. Cișmea, Orhei la 2 dec. 2013.
  Soția unui cunoscut om de afaceri Mihai Macovei, managerul societății „ProConsult Company”,aflați la Soroca cu un subcontractact la lucrările reabilitări Cetății lui Stefan cel Mare/.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––
  Lașii – Președintele Timofte, Internele, SIS-temul, Ghimpu, V. Untilă, etc.
  cunosc acest Comandou Terorist dodonist tkaciukist voronist kremlinist
  dar ei nu fac nimic pt. a apăra viețile est-moldovenilor !
  http://www.jc.md/apostolii-revin-acasa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *