SIS a reținut un alt cetățean turc, care a fost „îndepărtat către țara de origine”

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) informează despre reținerea încă unui cetățean străin de origine turcă, care ar fi realizat „acțiuni de justificare și propagare a viziunilor radicale”. Potrivit unui comunicat de presă al SIS, cetățeanul a fost „îndepărtat către țara de origine”.

SIS precizează că în urma desfășurării măsurilor de investigație, s-a stabilit că persoana a încălcat regimul de ședere în R. Moldova și „aplica diverse metode pentru a se ascunde de organele abilitate, folosind mai multe adrese pe aria municipiului Chișinău.

Cetățeanul turc a fost declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de 5 ani, iar din raționamente de securitate națională, SIS informează că acesta  a fost „îndepărtat” către țara de origine, conform practicile și normelor internaționale.

Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini foto și video care surprind momentele în care cetățenii străini sunt reținuți.

SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai scrie că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă. Potrivit SIS, instituția a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *