Sentințe mai aspre pentru cei șase presupuși asasini ai lui Plahotniuc

La solicitarea procurorilor, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat sentințe mai dure pentru cei șase presupuși asasini a lui Vladimir Plahotniuc, scrie anticorupție.md.

Cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată pentru Valeriu Zabolotnîi, director al filialei moldovenești a Fundației pentru susținerea veteranilor și invalizilor din sport, IFAVIS. Acesta va sta la închisoare 23 de ani, după ce instanța i-a majorat termenul de detenție cu trei ani. Stepan Kirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitri Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de 5, Igor Melnic – 14 ani, în loc de 6, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de 3. Ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.

Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valeriu Zabolotnîi a declarat în instanță că această condamnare reprezintă o comandă politică: „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”.

Avocații condamnaților susțin că sentința este ilegală și că vor o vor ataca la Curtea Supremă de Justiție.

Primele informaţii despre tentativa de omor a lui Vladimir Plahotniuc au apărut pe 7 aprilie 2017, când Ministerul de Interne al Ucrainei anunţa, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că, în comun cu poliţiştii de la Chişinău, au dejucat o încercare de asasinare a „celui mai mare oligarh moldovean, Vlad Plahotniuc”. Iniţial, poliţia de la Chişinău nu a oferit vreo reacţie, anunţând un briefing de presă abia pentru a doua zi – 8 aprilie. Veniţi în faţa jurnaliştilor, Ion Iachimov, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Vitalie Busuioc, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), şi un reprezentant al organelor de stat ale Ucrainei au anunţat că Vlad Plahotniuc a fost ţinta unei tentative de omor la comandă în schimbul sumei de 200 de mii USD, comanditarii fiind doi cetăţeni ai R. Moldova, unul dintre care se afla la Moscova. Oamenii legii anunţau că, pe acest caz, au fost reţinute 8 persoane pe teritoriul R. Moldova şi 9 în Ucraina. În aceeaşi zi, Inspectoratul General al Poliţiei a publicat imagini video cu 3 presupuşi organizatori ai tentativei de omor care vorbeau în public, în curtea unor blocuri, despre cum ar urma să aibă loc operaţiunea. Unul dintre ei le descria celorlalţi doi cum arată zona în care trebuia să aibă loc atacul, desenând, cu degetul în nisip, schema amplasării clădirii GBC.

Citiți și:

(doc) Mărturii din dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc

(FOTO) Procurorii au prezentat schemele tentativei de omor asupra lui Vlad Plahotniuc

Scenariu „de nisip” în tentativa de asasinare a lui Plahotniuc

(FOTO) Numele celor opt posibili killeri ai lui Plahotniuc


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Păi bine bre, frați moldoveni? Pentru presupusă tentativă de omor 23 de ani de închisoare! NO PROBLEMS! Cum se zice în America. Dar pentru UZURPAREA PUTERII în stat, cât trebuie să se dea? Și apoi presupusa tentativa de omor se referea la un singur om, și acela vinovat de crime grave împotriva Statului R. Moldova, ca uzurparea puterii în stat, invalidarea alegerilor democratice, etc.

    Uzurparea puterii în Statul R. Moldova se referă la peste 3 milioane de suflete! Cât trebuie să i se dea criminalului pentru o astfel de crimă? Cred, că și 123 de ani ar fi foarte puțin! Dar, dacă mai adăugăm la asta uzurparea Justiției și epopeia cu răpănoșenia de juif hoț Ilan Șor, care a furat cel puțin 40 MILIARDE DE LEI de la moldoveni și se obrăznicește în libertate?

    Criminalul, autorul tuturor acestor nelejiuiri, numit în popor Talpa iadului Plahotniuk nu numai că este în libertate, dar și se vrea deputat de Nisporeni. Hoțul juif Ilan Șor se vrea deputat de Orhei, căcatul de mâță academic, fostul șef de campanie propagandistică pentru votul nominal a talpei iadului Plahotniuk, septuagenarul Nicolae Dabija se visează deputat de Cimișlia…

    Putem distruge toată această bătaie de joc de moldoveni la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, votând Blocul Electoral ACUM. Talpa iadului Plahotniuk și hoțul juif Ilan Șor vor ajunge la închisoare, căcatul de mâță septuagenar Nicolae Dabija la pensie și-n Parlament vom avea oameni intregri și adevărați patrioți ai Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *