Sentință cu NOUĂ ani de închisoare, la OPT ani de la infracțiune. Curtea de Apel Chișinău a pronunțat decizia motivată în dosarul „Mânzat”

Sentință cu NOUĂ ani de închisoare, la OPT ani de la infracțiune. Curtea de Apel Chișinău a pronunțat decizia motivată în dosarul „Mânzat”
3 vizualizări
19 mai 2017 | 14:25

Curtea de Apel Chișinău (CA) a prezentat astăzi, 19 mai, decizia motivată în dosarul lui Valerian Mânzat, avocatul-vedetă cunoscut opiniei publice pentru viața luxoasă etalată pe rețelele de socializate.

Avocatul a lipsit de la ședința de judecată, chiar dacă apărătorul acestuia a declarat că a comunicat cu el și Mânzat a spus că va fi prezent la Curtea de Apel. „Decizia este pe 87 de pagini tipărite. Încă nu am luat cunoștință cu acestea. Valerian Mânzat trebuie să vină. Asta mi-a spus la telefon…”, a spus Gheorghe Amihalachioaie, avocatul lui Mânzat. Apărătorul infirmă faptul că Mânzat ar fi fugit din țară. „Unde să plece?”, s-a întrebat partea apărării. Acesta a menționat că prezența lui Mânzat nu este obligatorie, deoarece arestarea lui Mânzat se va face doar după ce magistrații vor remite organelor de drept solicitarea punere în aplicare a pedepsei. „Se remite la organul de poliție, poate fi peste o lună, două, trei. Nu sunt termene de executare. Judecata prin cancelare trimite la poliție pentru execuție”, explică Gheorghe  Amihalachioaie.

„Până la acest moment, pe adresa poliției nu a venit nicio hotărâre executorie în privința acestei persoane. Noi vom acționa când vom avea o decizie motivată și când ni se va solicita acest fapt. Așteptăm decizia instanței de judecată și după aceea vom întreprinde toate măsurile necesare, conform legii”, a declarat pentru presă Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție.

Amintim că, la 5 aprilie 2017, Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea de acum doi ani a Judecătoriei sect. Râșcani prin care avocatul-vedetă Valerian Mânzat a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar penal de escrocherie în domeniul asigurărilor. În timp ce magistrații de la CA pronunțau decizia, Mânzat, alături de alți patru învinuți pe dosar se aflau la parterul instanței, afirmă avocatul Gheorghe  Amihalachioaie, care precizează că prezența inculpatului nu era obligatorie, deoarece instanța nu a prevăzut expres arestul în sala de judecată. 

În 2015, Valerian Mânzat, ex-angajat al Poliției Criminale, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. Avocatul nu a stat însă nicio zi dupa gratii, deoarece sentința intră în vigoare doar după decizia Curții de Apel.

La 2 februarie 2017, Valerian Mânzat a fost reținut de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar de escrocherie, bănuit că ar fi estorcat de la o femeie, prin înşelăciune şi abuz de încredere, 20 000 de euro pentru a-i soluţiona o problemă legată de urgentarea transferării soţului acesteia dintr-un penitenciar din Federaţia Rusă în unul din R. Moldova. În pofida înțelegerii de a primi banii în două rate a câte zece mii de euro, avocatul a obligat femeia să-i dea toţi banii, spunându-i că deja a soluţionat problema, iar soţul ei urmează să ajungă la Chişinău. După 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 din capitală și o lună în arest la domiciliu, la 3 aprilie, Mânzat a fost eliberat, cu interdicția de apărăsi țara. Pentur că și-a recunoscut vina și colaborează cu ancheta, dosarul urmează a fi transmis în judecată pentru trafic de influență și nu pentru escrocherie.

Valerian Mânzat se află într-o relație și are un copil cu Cristina Furdui, fiica fostului deputat milionar Simion Furdui. Nu se cunoaște dacă cei doi sunt căsătoriți, acesta locuiește însă în apartament luxos din str. Drumul Viilor, înscris pe numele Cristinei Furdui.

Valerian Mânzat a ajuns în atenția opiniei publice în 2013, atunci când i-a dăruit soției sale de 8 Martie un Porche de 45 de mii de euro, afișând cadoul pe internet. Anterior, Valerian Mânzat a fost desemnat de Uniunea Avocaţilor din R. Moldova pentru a participa în calitate de membru cu drept de vot la procesul de Reformă a Justiţiei Penale pentru anii 2011 — 2016.

 

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Cum explică șeful PA că dosarul penal pe numele executorului „cu nouă vieți” nu a fost trimis în judecată

Cauza penală pe numele lui Geroge Boțan, cel de-al treilea executor judecătoresc acuzat de implicare schema de spălare a 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul sistemului judecătoresc din…
Cum explică șeful PA că dosarul penal pe numele executorului „cu nouă vieți” nu a fost trimis în judecată

Mulțimea, solidară cu președintele: „Timofti și poporul!”

Susținătorii Platformei Civică Demnitate și Adevăr au mers în fața Președinției pentru a susține decizia lui Nicoale Timofti de a refuza desemnarea lui Vladimir Plahotniuc la funcția de premier, dar și pentru a…
Mulțimea, solidară cu președintele: „Timofti și poporul!”

România: Câțiva clujeni au pornit pe jos de miercuri, pentru a ajunge la protestele din 20 ianuarie de la București

Câțiva clujeni au pornit, miercuri, 10 ianuarie, pe jos către București, într-un „Marș al speranței”, după cum îl numesc, sperând să ajungă pe 20 ianuarie la București, unde vor să participe la mitingul d…
România: Câțiva clujeni au pornit pe jos de miercuri, pentru a ajunge la protestele din 20 ianuarie de la București

VIDEO/ „Limba noastră”, recitată de moldoveni din 13 colțuri ale lumii

Cu ocazia Zilei naționale a limbii române, Ziarul de Gardă i-a îndemnat pe conaționalii noștri stabiliți cu traiul în diverse colțuri ale lumii să recite câteva versuri din poezia lui Alexei Mateevici - „Limba…
VIDEO/ „Limba noastră”, recitată de moldoveni din 13 colțuri ale lumii

Poroşenko a promulgat măsurile de anulare a cooperării militare cu Rusia

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat măsurile privind renunţarea la cinci acorduri de cooperare în domeniul apărării între Ucraina şi Rusia, relatează postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/R…
Poroşenko a promulgat măsurile de anulare a cooperării militare cu Rusia

20 ianuarie – Ziua durerii, furiei și mândriei

Gheibat Medjidov, președintele Congresului Azerilor din R. Moldova: „Nu uităm și nu vom uita niciodată – 20 ianuarie este una dintre cele mai triste și tragice zile din istoria poporului azer” Pe 20 ianua…
20 ianuarie – Ziua durerii, furiei și mândriei