Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședință importantă la CSM pentru…

Ședință importantă la CSM pentru ex-judecătoarea Domnica Manole

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) decide în ședința din 6 februarie dacă ex-judecătoarea Domnica Manole va reveni în sistem. Mâine, membrii CSM urmează să examineze cererea depusă de fosta magistrată prin care solicită ca organul colegial să-și anuleze hotărârea din 4 iulie 2017 privind demiterea sa din funcție. Domnica Manole, care a fost eliberată din funcție după ce membrii CSM au audiat în ședință închisă un aviz al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), își argumentează solicitarea prin faptul că în decembrie 2017 Curtea Constituțională a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de către SIS.

În ședința din 6 februarie, CSM discută mai multe subiecte importante,  printre care audierea raporturilor de activitate pentru 2017 a colegiilor instituției: Colegiul de evaluare a performanţelor, Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, Colegiul disciplinar și Inspecţia judiciară.

Mâine, membrii CSM vor examina demersul ministrului Justiției Alexandru Tănase referitor la identificarea soluțiilor pentru asigurarea instanțelor judecătorești cu personalul necesar și vor discuta „unele chestiuni referitor la desemnarea judecătorilor specializați în controlul judiciar asupra activității de testare a integrității profesionale”.

CSM va pune în discuție și demersul Curții Constituționale referitor la demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător în instanța constituțională, după ce la 31 ianuarie Tudor Panțâru, judecător și președinte al CC și-a anunțat demisia din „motive personale”.