Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședință amânată în dosarul Chirtoacă!…

Ședință amânată în dosarul Chirtoacă! Edilul suspendat din funcție și procurorul au fost anunțați în ultima clipă

Ședință de judecată din 16 august, în care urmau a fi examinate contestațiile depuse de Dorin Chirtoacă, una referitor la legalitatea ordonanței din 25 septembrie 2015 prin care a fost pornită urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în capitală și alta privind ordonanța procurorului Dumitru Robu prin care avocații edilului au fost înlăturați din proces, a fost amânată. Atât primarul suspendat din funcție, cât și procurorul anticorupție, s-au prezentat în instanță, ședința fiind fixată încă acum o lună. În biroul judecătorului aceștia au fost anunțați despre amânarea ședinței și niciuna dintre părți nu a putut explica motivele. 

Ședința a fost fixată pentru 21 august. Procurorul a declarat că avocații Tatiana Iovu și Gheorghe Malic au fost înlăturați pentru că „au creat impedimente la efectuarea urmăririi penale în termeni rezonabili”.

De cealaltă parte, Dorin Chirtoacă a reiterat că ordonanța procurorului prin care cei doi au fost eliminați din proces este una ilegală.

„La 31 mai avocații au fost înlăturați din proces. Lucru ilegal, pentru că procurorul nu are dreptul să înlăture un avocat ales. Este exclus acest lucru. Înlăturarea poate să aibă loc numai la cererea persoanei. Numai dacă eu aș fi scris cerere de înlăturare a avocaților pe motiv că n-aș fi  fost mulțumit de ei, atunci era posibil acest lucru. În rest, procurorul nu poate înlătura. Procurorul, maxim, poate înlocui avocatul cu unul din oficiu, dacă acesta nu se prezintă cinci zile. Așa ceva nu a fost”, a declarat Chirtoacă pentru presă.

Cât despre cel de-al doilea subiect ce urma a fi examinat de instanță, Chirtoacă a invocat că în ordonanța din 25 septembrie 2015, prin care conducerea Procuraturii Anticorupție (PA) a pornită urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în capitală, este scris la timpul viitor.

„Este scris la timpul viitor că la Primăria Chișinău, la Direcția transport, în administrația publică-locală vor fi aranjate niște licitații”, s-a arătat revoltat Dorin Chirtoacă.

Ședința anterioară, din 17 iulie, la fel, a fost amânată.

Dorin Chirtoacă este în arest la domiciliu, fiind reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017. A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională, unde magistrații trebuie să se expună în privința constituționalității articolului în baza căruia edilul a fost suspendat din funcție.