Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Schimbări radicale în justiție. Curte…

Schimbări radicale în justiție. Curte cu jurați și reformarea radicală a CSJ

Centrul pentru Reforma în Sistemul Judecătoresc din R. Moldova, lansat miercuri, 20 mai 2015, a înaintat pentru dezbateri publice mai multe propuneri privind modificarea unor acte legislative care au menirea să îmbunătățească calitatea actului de justiție. Majoritatea propunerilor au fost formulate anterior și de Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Astfel, se propune instituirea curţilor cu juraţi şi a funcţiilor de judecător de onoare. Proiectul prevede că pentru anumite categorii de cauze, pot funcţiona, potrivit legii, judecătorii specializate sau curți cu juraţi, iar judecătorii pot fi asistați de reprezentanți ai societăţii. Potrivit proiectului, la judecarea pricinilor având ca obiect investițiile străine sau care vizează un interes public general ori în care se invocă aspecte cu rezonanță în societate, în primă instanţă, pot fi formate complete dintr-un judecător şi doi judecători de onoare. Judecătorii de onoare fac parte din completul de judecată şi îndeplinesc obligațiile judecătorului pe bază neprofesională. Judecătorii de onoare vor fi desemnaţi de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fiind selectaţi prin concurs public, în baza propunerilor făcute de consiliile locale raionale şi municipale.

Se propune și reorganizarea CSJ, astfel încât jumătate din magistraţi să fie judecători de carieră (17), iar jumătate din mediul academic, avocaților şi societăţii civile (16), dar și reorganizarea Curţii de Apel Chişinău, prin crearea în limitele personalului şi competenţelor existente a două curţi de apel separate pentru mun. Chişinău şi, respectiv, pentru raionale din centrul ţării.

Totodată, se propune majorarea numărului de inspectori-judecători. Proiectul prevede ca Inspecţia judiciară să fie alcătuită din 15 inspectori-judecători, 8 dintre care să fie reprezentanţi ai societăţii civile. Se propune și transferul Departamentului de Administrare Judecătorească de la Ministerul Justiţiei la CSM.

Dacă propunerile vor fi acceptate, se va institui în cadrul Parlamentului o Comisie pentru supravegherea executării hotărârilor judecătorești. Comisia ar urma să supravegheze activitatea instituțiilor statului şi altor organe competente cu privire la executarea hotărârilor instanţelor judecătorești naționale şi internaționale.

Proiectul prevede dreptul CSM, fără a prejudicia competența altor organe competente, să dispună Inspecţiei judiciare să efectueze controlul declarațiilor cu privire la venituri şi proprietate şi al declaraţiilor de interese personale ale judecătorilor. Proiectul mai prevede ca în cazul constatării unor încălcări în declarații, prin hotărârea Consiliului, judecătorul să fie propus pentru eliberare din funcţie.

Totodată, se propun și alte idei revoluționare: un termen exact de examinare a unui dosar în prima instanță, cât și la instanțele ierarhic superioare, dar și recursul individual la Curtea Constituțională (CC), prin care orice persoană poate merge la CC pentru repararea prejudiciului moral cauzat de nedreptatea care i s-a făcut în instanțele naționale.

Proiectele de lege pot fi găsite pe site-ul CSJ, acolo unde societatea civilă, reprezentată de organizații neguvernamentale cu activitate în acest domeniu, precum și cetățenii sunt invitați să-și exprime punctul de vedere și să contibuie la îmbunătățirea lor în decurs de 30 de zile, începând cu 20 mai 2015.

V.M.