Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șase moldoveni, reținuți pentru „spălarea…

Șase moldoveni, reținuți pentru „spălarea chimică” a banilor furați din UE

Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au reținut șase cetățeni ai R. Moldova care făceau parte dintr-o grupare infracțională specializată în contrabandă cu mijloace financiare și spălare de bani.

Potrivit celor de la PCCOCS, cei șase cetățeni moldoveni introduceau în țară, în mod fraudulos, bancnote euro furate din bancomatele din țările Uniunii Europene. Ulterior, banii erau tratați chimic în Chișinău și puși în circulație în țările UE.

„În momentul în care are loc tentativa de sustragere a bancnotelor, potrivit sistemelor de securitate, acestea sunt marcate în mod automat cu vopsea roșie, care permite identificarea ulterioară a acestora. Însă, membrii grupării au găsit o soluție și anume: spălarea bancnotelor cu ajutorul unei soluții chimice, pe care o făceau chiar ei. De fapt, componentele pentru prepararea soluției nu sunt interzise și au fost cumpărate din R. Moldova și Ucraina. Însă, membrii grupării știau anumite formule ca să facă acea soluție cu care spălau bancnotele și înlăturau stratul de protecție, după care banii erau puși în circulație”, susține procurorul Valeriu Bodean.

Oamenii legii au efectuat un șir de percheziții, supecții fiind prinși în flagrant în momentul în care „spălau” banii. În casele lor au fost găsite 17.900 de euro. Potrivit celor de la PCCOCS, cel mai tânăr membru al grupării are 21 de ani, iar cel mai mare – 47 de ani. Toți se află în stare de arest, pe numele lor fiind eliberate mandate de arestare pentru 30 de zile.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 236 „Fabricarea sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti false sau a titlurilor de valoare false”, art.248 „Contrabanda” și art. 243 „Spălarea banilor” Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de infracțiune se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani.