Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sandulachi pe banca acuzaților pentru…

Sandulachi pe banca acuzaților pentru samovolnicie! Datoria de 399 000 de euro față de stat nu a fost încă întoarsă

Fostul deputat Pantelei Sandulachi va compărea în faţa magistraţilor pentru samavolnicie, soldată cu prejudicierea bugetului de stat cu 700 mii lei. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală în privinţa acestuia şi a expediat dosarul în judecată, iar dacă fostul deputat va fi găsit vinovat, el riscă de la 3 până la 8 ani de detenţie.

În ianuarie 2012, Curtea de Apel (CA) Chişinău îi acorda lui Pantelei Sandulachi, pe atunci membru PLDM, suma de 400 mii de euro, echivalentul a aproximativ 6 mil. de lei, motivând că acesta a fost tras la răspundere penală ilegal şi că procesul penal în care a fost implicat a depăşit limitele rezonabile de examinare a unor astfel de cauze. La o săptămână după ce magistratul CA Chişinău elibera titlu executoriu, reprezentanţii Ministerului Finanţelor (MF) au purces la executarea hotărârii, transferând în conturile lui Sandulachi 6, 25 mil. de lei. Doar că, în vara lui 2012, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) casa hotărârea CA Chişinău şi îi acorda lui Sandulachi suma de 1000 de euro. Conform deciziei completului de judecători de la CSJ, Sandulachi urma să reîntoarcă statului 399 mii de euro.

Deși cunoștea despre decizia CSJ din 19.07.2012 afirmă Procuratura, deputatul, având în cont încă peste 990 000 lei din cei 6 250 480, fostul deputat a ridicat în ziua imediat următoare de pe contul său bancar 700 de mii de lei, pe care i-a folosit în scopuri personale.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruță, care a executat decizia Curții de Apel de a acorda 400 de mii de euro în beneficiul fostului deputat Pantelei Sandulachi, a fost condamnat în mai 2015 la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe termen de 5 ani, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe un termen de probă de 3 ani.

Până în prezent, suma de 399 000 euro nu a fost restituită benevol la bugetul de stat de Pantelei Sandulachi, mijloacele băneşti fiind scoase din circuitul financiar,  fapt prin care au fost aduse prejudicii grave intereselor publice, scrie într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

În mai 2015, ZdG scria că recuperarea banilor de către Sandulachi este tot mai departe. La solicitarea procurorului Radion Bordian de la Procuratura Buiucani judecătorul Mihail Diaconu a dispus suspendarea urmăririi de către executorul judecătoresc a bunurilor lui Pantelei Sandulachi. Procurorul și-a motivat pasul prin faptul că există un dosar în urma litigiilor dintre Pantelei Sandulachi, firmele sale și Investprivatbank, în care fostul deputat figurează în calitate victimă. Astfel, solicitarea a venit pentru a nu prejudica interesele acestuia.

În acest context, judecătorul a admis solicitarea procurorului și a dispus interzicerea executorului judecătoresc de a face careva acțiuni în privința bunurilor lui Sandulachi, gajate anterior, până nu va fi pus punctul final în acel dosar.

Cronologia evenimentelor:

Foto: captură video curaj.tv