Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sancțiuni disciplinare, aplicate unor executori…

Sancțiuni disciplinare, aplicate unor executori judecătorești

Colegiul disciplinar a constatat patru abateri comise de trei executori judecătorești, în cadrul ședinței din 28 iulie curent. Ei sunt trași la răspundere disciplinară pentru încălcările săvârșite, în baza reclamațiilor înaintate de persoane fizice și juridice. Petiționarii au invocat lezarea drepturilor sau intereselor lor legitime în procedura de executare.

Membrii Colegiului au examinat, în urma sesizărilor, 11 cauze și au constatat încălcări în patru din ele. Astfel, sunt aplicate două sancțiuni în formă de amenzi, în mărime de 12.000 de lei fiecare, pe numele executorilor judecătorești: George Boțan și Corneliu Vînaga. De asemenea, lui Corneliu Vînaga i-a fost aplicată sancțiune de suspendare a activității pe termen de 6 luni, iar Oxana Burlac a primit avertisment, cu obligația de a se instrui 8 ore academice din cont propriu.

Executorii judecătorești au fost penalizați pentru încălcarea gravă a obligațiilor profesionale stabilite de lege, tergiversarea, neglijența în efectuarea lucrărilor în procedura de executare, nerespectarea termenului de îndeplinire a acțiunilor procedurale sau refuzul nemotivat de a efectua acte de executare.

Sancțiunile disciplinare se aplică în raport cu gravitatea faptei comise prin acțiunile sau inacțiunile executorului judecătoresc. Acestea sunt în formă de avertisment, mustrare cu obligația de a se instrui din cont propriu de la opt până la 24 ore academice, amendă, suspendarea activității executorului judecătoresc pe un termen de la 1 la 6 luni sau retragerea licenței.

Colegiul disciplinar este constituit pe lângă Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ). Acesta este format din 7 membri, din care 2 sunt desemnați de Ministerul Justiției, 3 de UNEJ, un reprezentant al mediului academic din domeniul dreptului şi un reprezentant al societății civile. Membrii colegiului sunt divizați în 2 complete de admisibilitate care se întrunesc săptămânal.