Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Rusia, condamnată la CtEDO pentru…

Rusia, condamnată la CtEDO pentru sechestrarea automobilelor de către organele separatiste din regiunea transnistreană

La 30 august 2016, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat Hotărârea în cauza Casian împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse, prin care Federația Rusă a fost găsită responsabilă de încălcarea dreptului de proprietate a reclamantului. Cauza respectivă este printre primele în care Curtea Europeană s-a expus în ceea ce privește ilegalitatea acțiunilor organelor separatiste care sechestrează sau aplică amenzi față de posesorii automobilelor cu numere de înregistrare moldovenești care tranzitează teritoriul regiunii transnistrene.

În februarie 2007, automobilul reclamantului Petru Casian a fost sechestrat de către reprezentanții așa-zisului post vamal instalat de către forțele separatiste la intrarea în satul Lunga, pe motiv că ar fi încălcat termenul de ședere în regiunea transnistreană. Pentru a-și putea recupera automobilul, reclamantul a fost nevoit să achite o “amendă” în valoare de aproximativ 30 EURO. Cu toate acestea bunul i-a fost returnat abia la sfârșitul lunii martie a aceluiași an. Deși reclamantul s-a adresat și a solicitat sprijinul autorităților constituționale, acestea au eșuat în a-i acorda careva ajutor în soluționarea problemei, rezumându-se la declarații generale.

În cererea depusă la Înalta Curte, reclamantul s-a plâns în temeiul Art. 1 al Protocolului 1 la Convenției Europene pentru Drepturile Omului și anume încălcarea dreptului la proprietate ca urmare a sechestrării automobilului și obligarea de a achita o amendă ilegală. Curtea a constatat cu votul a 6 împotriva 1 că a existat violarea dreptului de proprietate în acest sens. Curtea a dispus achitarea prejudiciilor materiale, morale și costurilor de asistență juridică în sumă totală de 3530 Euro.

În fața instanței reclamantul Petru Casian a fost reprezentat de juriști și avocați din cadrul Promo-LEX. Mai multe detalii despre caz găsiți pe pagina Curții Europene pentru Drepturile Omului. În procesul de examinare a cauzei Casian, Curtea a decis comasarea acesteia cu o cauză similară Turturica c. Moldova și Rusia, iar Hotărârea a fost pronunțată pentru ambele cauze.