Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Rodica Antoci, la un pas…

Rodica Antoci, la un pas de șefia ANI. Contracandidații săi nu s-au prezentat la testarea cu poligraful

La un an și jumătate de când Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a devenit nefuncțională, odată cu reformarea fostei CNI, instituția ar putea avea un președinte. La 22 decembrie, Rodica Antoci, şefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției, a fost desemnată câștigătoare a fotoliului de președinte al ANI, iar candidatura acesteia urmează a fi înaintată șefului statului pentru numire în funcție. Rodica Antoci a acumulat cel mai mare punctaj în concurs, 53,5 puncte, și a promovat testul la poligraf. Ceilalți doi contracandidați, cu punctaje mai slabe, nu au fost testați la detectorul comportamentului simulat: Francisco Talmaci nu s-a prezentat la poligrafolog în ziua și ora stabilită, iar Lidia Chireoglo a cerut amânarea testului. Membrii Consiliului de Integritate a ANI au decis că rămâne la discreția candidaților dacă vor să fie supuși testării la poligraf.

În ședința din 22 decembrie, membrii Consiliului de Integritate al ANI l-au felicitat pe Lilian Chișcă pentru obținerea mandatului de vicepreședinte al ANI, după ce Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcție. Ulterior, Oleg Efrim a anunțat că în dimineața zilei a fost recepționat de la Centrul Național Anticorupție (CNA) Raportul privind testarea comportamentului simulat al candidatei Rodia Antoci. Membrul CI, Oleg Efrim a deschis plicul sigilat în fața colegilor și a citit:

„Vă informăm că dl Francisco Talmaci, la data și ora stabilite nu s-a prezentat, iar doamna Lidia Chireoglo a depus cerere  privind modificarea termenilor de efectuare a testării. Dat fiind programul suprasolicitat al poligrafologilor, testările amânate pot fi reprogramate pentru data de 27.12-28.12, ora 9.00, sediul CNA, biroul 416”.

Oleg Efrim a anunțat membrii CI că rezultatul testării este neconcludent, dar că poligrafologul a stabilit că persoana a susținut testul. După câteva minute de discuții cu ușile închise, membrii CI au luat decizia de a o desemna pe Rodica Antoci câștigătoare a concursului.

„Am examinat raportul de cercetare a comportamentului simulat a candidatului. Concluzia este că candidatul a susținut testul la poligraf, așa cum este scris în Raport, ceea ce înseamnă că este declarat câștigătorul concursului, în cazul în care vom valida rezultatele”, a declarat Oleg Efrim.

„Până a trece la validarea rezultarelor revin la ideea că trebuie să informăm pe ceilalți doi candidați că urmare a promovării testului de către dna Antoci, având în vedere că punctajul mai mare a fost obținut de dnei, rămâne la discreția lor dacă insistă petrecerea testului la poligraf. Eu cel puțin nu văd o necesitate. Asta cu condiția că noi validăm rezultatul”, a explicat Mircea Roșioru, președintele CSP.

„În sens că noi ca solicitanți ai organizării testării nu vom insista testarea acestor candidați atât timp cât vor fi validate rezultatele”, a precizat Oleg Efrim.

Legea prevede că preşedintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliu şi numai în cazul existenţei unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă sau de încălcare de către candidat a legislaţiei, sau de încălcare a procedurilor legale de selectare a candidatului.  Refuzul trebuie să fie motivat de șeful statului în termen de 15 zile de la data recepționării propunerii de numire. În cazul apariţiei unor circumstanţe care necesită o examinare suplimentară, preşedintele anunţă Consiliul despre prelungirea cu 15 zile a termenului prevăzut. În cazul în care Igor Dodon va respinge candidatura Rodicăi Antoci, Consiliul o poate propune repetat, cu votul a 4 membri. În acest caz, șeful statului va fi obligat, în termen de cinci zile, să accepte candidatura.

Rodica Antoci a făcut studii juridice în România, la Universitatea din Oradea. Deține diploma de magistru în drept public a Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI, iar în 2015 a finalizat studiile de doctorat la aceeași instituție, specialitatea drept procesual penal și criminalistică.

Și-a început cariera în funcție de specialist coordonator în Direcția general audit intern, juridică și mass-media  a Inspecției de Stat în Construcții. A activat ulterior drept consultant în Direcția marketing și jurisprudență la a Institutului de Cercetări Științifice în Construcții „Incercom” și specialist în Direcția juridică a Departamentului Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului. Din 2005 până în 2011 a fost expert judiciar la  Centrul Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției. Din iunie 2011 și până în prezent este șefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale al aceleiași instituții.

În declarația de venituri și proprietăți anexată la dosarul de participare în concursul pentru șefia ANI, Rodica Antoci declară 24 587 de lei, drept indemnizație pentru îngrijire a copilului.

Iurie Antoci

Soțul său, Iurie Antoci, care este locotenent-colonel al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, fiind decorat în 2016 de Nicolae Timofti cu ordinul „Credință Patriei”, a obținut 155 094 de lei.  Alte 54 845 de lei din bugetul familiei constituie pensia soțului.

Familia deține un apartament de 67,3 m.p. obținut în 2010 prin donație. Soții Antoci conduc o Toyota Avensis fabricată în 2007 și cumpărată în 2015 cu 7 800 de euro.

Primul concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI a eșuat în luna octombrie curent, pentru că niciunul dintre cei doi candidați înregistrați în cursă, Victor Strătilă și Teodor Cârnaț ,  nu a trecut testul la poligraf.