Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Rețea de traficanți de droguri,…

Rețea de traficanți de droguri, destructurată de poliție

Trei membri ai unui grupări infracționale, printre care și o femeie, cu vârste cuprinse între 34 şi 45 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, sut suspectați de comercializarea ilegală a drogurilor. Membrii grupării au fost documentați mai bine de două luni de zile de către ofițerii Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu angajații Procuraturii mun. Chișinău. Aceștia, sunt arestați pentru 30 de zile.

Ca urmare a investigațiilor efectuate, polițiștii au stabilit că suspecții, au organizat o filieră de contrabandă cu substanțe narcotice și anume „Suboxon”, care ajungeau în țară prin intermediul transportatorilor de colete din Italia și Franța. Activitatea criminală a grupului era desfășurată pe teritoriul mun. Chișinău, însă substanțele psihotrope erau răspîndite pe întreg teritoriul țării, prin intermediari.

Astfel, timp de două luni, grupul criminal a efectuat 19 expedieri a coletelor în Republica Moldova, în care se conțineau de la 50 pînă la 100 de pastile psihotrope. Aici, acestea erau realizate la prețul mediu de 600 de lei o pastilă. Valoarea minimală a pastilelor pe piața tenebră din Republica Moldova constituie 570 mii de lei.

În cadrul investigațiilor efectuate de forțele de ordine s-a stabilit că coletele erau expediate de către un membru al grupării criminale, cetățean al Republicii Moldova, stabilit cu traiul în Italia, orașul Roma, consumator de droguri.

Recent, acesta, a transmis un colet care conținea produse alimentare și obiecte de igienă personală, iar printre acestea erau ascunse și blistere care conțineau pastilele psihotrope.

Astfel, coletul a fost primit de o persoană minoră, la indicația mamei sale și transportat acasă. În timpul despachetării acestuia, femeia a fost reținută de poliție.

La domiciliul acesteia, polițiștii au depistat 64 de blistere ce conțineau 37 de pastile psihotrope de tip „SUBOXON” asemănătoare cu cele psihotrope după ambalaj, însă fără imprimarea denumirii, fiind decupate câte una separat, mijloace financiare obținute din realizarea substanțelor, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, precum și alte obiecte care vor servi în calitate de probă în cadrul cauzei penale.

Totodată, au fost efectuate percheziții și la domiciliile celorlalți membri al grupului, intermediari în realizarea drogurilor, unde au fost depistate și ridicate mijloace bănești obținute din realizarea drogurilor (achiziție de control) telefoane mobile, seringi și alte dispozitive destinate consumului de droguri.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Circulația ilegală a substanțelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare” se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană „Suboxonul” este introdus în programul de tratament substitutiv pentru dependenţa de opiacee, de aceea acesta poate fi achiziționat în farmacii cu prezentarea unei rețete (din informațiile organelor de investigație acestea fiind falsificate).