Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Regu­la­men­tul pri­vind acce­sul în sedi­ile…

Regu­la­men­tul pri­vind acce­sul în sedi­ile instan­țe­lor jude­că­to­rești a intrat în vigoare. Reacția Uniunii Avocaților

La 29 sep­tem­brie, cu una­ni­mi­tate de voturi, CSM a apro­bat Regu­la­men­tul pri­vind acce­sul în sedi­ile instan­țe­lor jude­că­to­rești. Acest act impune o serie de res­tric­ții pen­tru acce­sul în incinta jude­că­to­ri­i­lor și a săli­lor de jude­cată. Regu­la­men­tul a intrat în vigoare vineri, 21 octom­brie, după ce a fost publi­cat în Moni­to­rul Ofi­cial al RM. Acesta conține mai multe neclarități. Pe marginea acestui subiect s-a pronunțat președinta Uniunii Avocaților, Nina Lozan.

La pct.21 este înscrisă prevederea că, pentru a asista la proces „alte persoane” vor prezenta copia buletinului de identitate și o cere scrisă cu cel puțin 30 de minute până la ședința care urmează a fi autorizată de către președintele ședinței. Presa (doar cea acreditată de CCA) urmează să depună o cerere scrisă cu cel puțin 24 de ore până la ședință. Nu este clar, unde se depune cererea din moment ce persoanei nu i se permite accesul în instanță, cine înregistrează acea cerere, cine o duce președintelui ședinței, când va examina și semna președintele ședinței această cerere odată ce judecătorii examinează aproape fără pauze cauzele.

• La pct. 36 lit. „d”, e prevăzut: „să oprească și să legitimeze persoanele despre care există date sau informații că au săvârșit „infracțiuni sau alte fapte ilicite la obiectul păzit”. Credem că e un text neclar, care ar lăsa loc pentru și mai multe interpretări decât au fost până la acest regulament. Ne întrebăm: bine, l-au oprit și l-au legitimat. Ce urmează?

• Nu avem nimic împotriva instalării camerelor video, a detectorului de metale, dar ceea ce ține de „accesul altor persoane „în baza „unei cereri”, precum și accesul presei, la fel – în baza unei cereri depuse cu 24 de ore înainte de ședință, sunt aberante. Aceste prevederi sunt antidemocratice și antireformatorii, într-un cuvânt, sunt ilegale or instanțelor de judecată li se aplică niște reguli caracteristice unui penitenciar.

În concluzie, menționăm faptul că acest Regulament care are răsfrângere nu numai asupra judecătorilor și a angajaților instanțelor, dar și asupra justițiabililor, precum și asupra „altor persoane”, a fost aprobat fără a solicita avizul Uniunii Avocaților. Or, noi, avocații, suntem acei care stăm la straja respectării drepturilor și libertăților omului și nu acceptăm derogări de la legea națională și cea internațională la care suntem parte”, se menționează în comunicatul emis de Uniunea Avocaților.