Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reforma Curții Supreme de Justiție:…

Reforma Curții Supreme de Justiție: Cum vor fi evaluați judecătorii

Ministra Olesea Stamate anunță reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin reducerea numărului de judecători din cadrul acestei instituții, dar și prin evaluarea acestora de către o comisie externă.

Astfel, se propune reducerea numărului de judecători la CSJ de la 33 la 17. Reducerea judecătorilor va avea loc în urma unei evaluări a acestora de către o comisie formată din 18 membri, dintre care șase vor fi experți europeni. Comisia va evalua judecătorii după calitățile profesionale și personale, dar și după integritatea acestora.

În urma evaluării, dacă un judecător va primi raport pozitiv, acesta va rămâne în funcție la CSJ. În cazul în care raportul va fi negativ, acesta va fi transferat la o altă instanță, iar ANI și inspecția judiciară vor fi solicitate să examineze constatările comisiei și să ia măsurile de rigoare.

Totodată, reforma presupune și regândirea rolului și competențelor CSJ. În aceste condiții, se propune revizuirea competențelor cu focusarea pe uniformizarea practicii judecătorești, iar chestiunile de drept minore, să fie examinate de alte instanțe.