Răspunsul CSM pentru Rodica Berdilo, la cererea de a-i fi apărată reputația profesională

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât astăzi, 3 iulie, „a considera inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor în exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului”. Acesta este răspunsul CSM la cererea judecătoarei Rodica Berdilo de a-i fi apărată reputația profesională. Hotărârea a fost pronunțată după 15 minute de deliberare. 

Magistrata Rodica Berdilo a adresat CSM-ului o cerere prin care solicită organului colegial „să întreprindă măsurile prevăzute de lege” pentru asigurarea independenței și protecției profesionale a întregului sistem judecătoresc. Judecătoarea din prima instanță care a invalidat alegerile locale noi a declarat public că după pronunțarea deciziei i-a fost încălcată onoarea și demnitatea, nu doar personală, dar și a membrilor familiei.

În ședința de astăzi a CSM, președintele CSJ, Ion Druță, cel care a făcut parte din completul de judecată de la instanța supremă care a menținut decizia magistratei Berdilo de invalidare a alegerilor, a solicitat abținere de la examinarea subiectului. Cererea de abținere a fost acceptată de ceilalți membri ai Consiliului.

„Dnei invocă că a examinat dosarul în cauză și i s-a încălcat onoarea și demnitatea, nu numai personală, dar și a membrilor familiei, de persoane care au fost în diverse publicații, prin diverse comentarii și dnei consideră că prin faptul dat i s-a încălcat onoarea și demnitatea”, a declarat Victor Micu în ședință, după care membrii au propus să treacă la etapa de deliberare, care are loc cu ușile închise, pentru a discuta „mai în detaliu subiectul”.

După aproximativ 15 minute de deliberare, președintele CSM Victor Micu a citit: „În rezultatul deliberării, plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotătăște a considera inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor în exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului”.

Cu o săptămână mai devreme, președintele CSM declara în cadrul unei emisiuni televizate că CSM „poate lua atitudine și să explice dacă vreun jurnalist a scris vreun comentariu sau interpretare prin care încalcă demnitatea și onoarea judecătoarei” și poate sesiza Consiliul de Presă.

La mai bine de o săptămână după ce a adoptat hotărârea privind invalidarea alegerilor, magistrata a adresat un mesaj public prin intermediul căruia răspunde crtiticilor dure la adresa sa.

Judecătoarea dă asigurări că și-a făcut meseria „așa cum prevede legea, independent de orice influență din exterior”, iar familia sa este„batjocorită” pentru că nu s-a lăsat intimidată „de vocile care strigau la ușa biroului (protestatarii)” cum să aplice legea.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Reporter

    PENTRU INVALIDAREA ALEGERILOR BERDILO VA FI RECOPENSATĂ!

    În loc să-i mulțumească regimului c-o protejază de închisoare, unde pe bună dreptate îi este locul, dar învinuita Rodica Berdilo (Berdilă?) mai vrea și careva despăgubiri! Și le va primi cu vârf îndesat după căderea regimului Plahotniuk! Să-și pregătească de pe acum torba!

  2. Bulat

    I-an te uite! Da când ai primit “ONORARIU” de la Plahotniuc /Botnari nu te-ai gândit la onoare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *