Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Raport: R. Moldova trebuie să…

Raport: R. Moldova trebuie să crească eficacitatea regimului său de confiscare și recuperare a bunurilor infracționale

Sursa foto:LinkedIn

Într-un raport publicat astăzi, entitatea MONEYVAL, parte a Consiliului Europei, solicită autorităților R. Moldova să folosească pe deplin și constant cadrul legislativ pentru combaterea fenomenului spălării banilor și pentru a spori eficacitatea confiscării veniturilor ilegale, în special în ceea ce privește confiscarea extinsă.

Raportul arată că R. Moldova se confruntă cu diverse amenințări de spălare de bani care provin în principal din corupție, evaziune fiscală și contrabandă, comise intern, și trafic de droguri și de persoane pentru infracțiuni comise în afara țării.

Documentul mai arată că, deși numărul cazurilor de spălare a banilor ce au fost investigate a crescut, doar o parte limitată dintre acestea s-au soldat cu urmăriri penale.

Totodată, în raport se spune că autoritățile R. Moldova au adoptat și implementat mai multe documente strategice, ceea ce ar demonstra că lipsirea infractorilor de produsele infracționale este un obiectiv de politică.

„Autoritățile au putut să valideze diverse forme de confiscări, inclusiv instrumente, încasări străine, valoare echivalentă și încasări localizate în străinătate. Cu toate acestea, cifrele privind numărul și valoarea activelor confiscate rămân scăzute și nu par să corespundă cu amploarea criminalității generatoare de încasări în țară”, punctează documentul.

Raportul subliniază că R. Moldova nu a făcut nicio desemnare de sancțiuni financiare în conformitate cu Rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și nu a solicitat altor țări să dea efect acțiunilor inițiate în cadrul mecanismelor de înghețare, întrucât nu au existat cazuri care să îndeplinească criteriile de desemnare. De asemenea, actul enunță că măsurile de prevenire și combatere a proliferării armelor de distrugere în masă nu sunt pe deplin eficiente, iar cadrul legal pentru aceasta trebuie îmbunătățit.

MONEYVAL concluzionează că R. Moldova are un cadru juridic și procedural solid pentru schimbul de informații cu partenerii străini într-un mod cuprinzător, proactiv și oportun, atât la cerere, cât și în mod spontan, și în conformitate cu profilul său de risc.

Pe baza rezultatelor evaluării sale, MONEYVAL a decis să aplice procedura de monitorizare îmbunătățită și a invitat Moldova să prezinte un raport în 2021.

Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor anti-spălare de bani și finanțare a terorismului (MONEYVAL) este un organism de monitorizare al Consiliului Europei însărcinat cu evaluarea respectării standardelor internaționale principale de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, având și sarcina de a face recomandări autorităților naționale cu privire la îmbunătățirile necesare sistemelor lor.

Citiți și: „Politicienii trebuie să accepte că banii furaţi aparţin oamenilor din R. Moldova şi ei trebuie să fie găsiţi şi recuperaţi” Interviu cu Agatino Camarda, fondator CiFAR – Forumul civil pentru recuperarea activelor