Radioterapii periculoase la Spitalul Municipal din Bălţi

Ca urmare a investigaţiilor efectuate de Procuratura Generală (PG) în cadrul ÎMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi, s-a stabilit oferirea neautorizată a tratamentelor de radioterapie, prin utilizarea unei instalaţii cu raze „X”- Roentgen TA-02, anunță PG într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, Secţia imagistică medicală (radiografie), în care se află cabinetul de radioterapie, nu avea acreditările necesare, aparatul utilizat, fabricat în anul 1989, nu deţinea Certificat de securitate şi nu era verificat metrologic. Deşi factorii de decizie ai IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi cunoşteau despre abaterile grave în activitatea respectivei secţii, aceştia au permis funcţionarea ei, iar pentru a legaliza şi justifica activitatea, au solicitat şi primit de la Centrul Naţional de Sănătate Publică Bălţi autorizaţia sanitară de funcţionare.

În rezultatul utilizării neautorizate a instalaţiei de către personal necalificat, au fost iradiaţi mai mulţi pacienţi, care au trecut curs de radioterapie şi cărora le-au fost cauzate arsuri de raze roentgen.

Procurorii au dispus stoparea funcţionării Instalaţiei cu raze „X” şi au iniţiat urmărirea penală atât pentru încălcarea din neglijenţă de către medic a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, cât şi în privinţa factorilor de decizie din cadrul Spitalul Clinic Municipal Bălţi, şi ai Centrului Naţional de Sănătate Publică Bălţi pentru acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege.

Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *