Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul general rămâne supărat pe…

Procurorul general rămâne supărat pe presă, dar refuză să dea nume

Eduard Harunjen: Investigăm acțiunile judecătorului, procurorului și tuturor funcționarilor care au emis decizii

Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova rămâne supărat pe presă, dar refuză să dea nume. El consideră că „unii figuranți ai investigațiilor procurorilor dispun de sume enorme de bani, care sunt folosite inclusiv în „lupta cu anchetatorii” prin intermediul presei”, referindu-se la dosarele Filat și Platon.

„Nu pot rămâne indiferent și am obiecții față de materialele jurnalistice părtinitoare și nedocumentate, în care lipsește poziția instituției noastre, atunci când sunt vizate anchetele pe care le derulăm. Nu aș vrea să generalizez și nici să dau nume, ci voi exemplifica. Nu este un secret că, unii figuranți ai investigațiilor procurorilor dispun de sume enorme de bani, care sunt folosite inclusiv în „lupta cu anchetatorii” prin intermediul presei. Ne-am ciocnit cu acest fenomen la etapa investigării dosarului fostului premier Vlad Filat. Atunci, anumite publicații online au publicat articole denigratoare și informații false despre anchetă, inclusiv s-a recurs la atacuri la persoană asupra anchetatorilor, la adresa familiilor lor și așa mai departe. Aceeași situație o avem și în dosarul Platon. Avem campanii mediatice foarte bine orchestrate pentru denigrarea dosarului respectiv, e o tactică utilizată de către unii inculpați prin care încearcă să se apere și să facă presiuni asupra justiției, lucru pe care îl considerăm incorect și inadmisibil. Nu aș vrea ca lucrurile pe care le spun să fie percepute ca o critică la adresa presei libere sau a jurnaliștilor independenți, ci ca un semnal care ar trebui să-i alarmeze inclusiv pe acei dintre dumneavoastră, care vă faceți corect meseria. Noi ne-am obișnuit deja, ni s-a format chiar imunitate la asemenea situații și suntem pregătiți moral să înfruntăm aceste campanii denigratoare atunci când investigăm o persoană influentă sau cu un anumit potențial financiar”, susține Harunjen, într-un interviu acordat pentru portalul media-azi.md în cadrul proiectului Media Ring.

Întrebat despre faptul că jurnaliştii se plâng că instituţiile statului nu le oferă operativ informaţia solicitată, procurorul general  este „de părere că, totuşi, lucrurile se mişcă spre bine în această direcţie. Procuratura a devenit mult mai deschisă, despre activitățile întreprinse se cunoaşte mult mai mult în societate, comunicarea este proactivă. Cu siguranţă, la acest capitol procuratura a întrecut toate celelalte instituții de drept şi din sfera justiției, chiar şi majoritatea autorităților publice. Acest lucru se confirmă şi prin topul realizat în anul 2014 de către jurnaliştii de la portalul tribuna.md, care au plasat Procuratura Generală pe primul loc printre cele mai active insituţii de stat care furnizează cel mai des informaţii presei. Am ajuns la etapa la care, pe cazurile de rezonantă dăm informaţii aproape în timp real, sigur, atât cât se poate ca să nu prejudiciem acţiunile. În cazul de reţinere a ministrului Agriculturii, Procuratura Anticorupţie şi CNA au oferit informaţii de mai multe ori în ziua respectivă, la fel a fost şi în cazul arestării judecătorilor, operaţiunilor din vămi etc.. Suntem  foarte solicitaţi de presă şi asta ne bucură. Ne străduim să răspundem imediat solicitărilor, pe măsura posibilităţilor. Desigur, uneori e necesar ca şi colegii mei de la presă să se informeze de la procurorii pe caz şi asta ar putea dura, însă, cu siguranţă, avem progrese la acest capitol”, zice procurorul general.
Despre faptul că „unele instituţii media află despre crime, infracţiuni de la Publika TV şi nu din comunicatele Procuraturii”, procururul general a spus că „nu comunicăm selectiv cu presa şi nu am remarcat să existe această situaţie de care pomeniţi. Informaţiile oficiale sunt furnizate pe căi oficiale şi fără discriminare. Dacă vă referiți la genul de informaţii pe surse, eu le dezaprob, indiferent de unde apar ele. Deseori s-au dovedit a fi false sau inexacte, iar în unele cazuri, puteau chiar afecta ancheta, pune în pericol martori sau victime. Însă când mergi în percheziţie, de exemplu, chiar de nu comunicam, oamenii din locul respectiv ne vad, postează imediat pe reţele de socializare şi se află. Uneori acest lucru ne împiedică”.
Alte răspunsuri ale procurorului general le puteți vedea citind interviul complet.