Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul general interimar a dispus…

Procurorul general interimar a dispus începerea urmăririi penale pe 5 cauze penale în privința lui Igor Popa, șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) anunță marți, 4 ianuarie, că la 3 ianuarie procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus începerea urmăririi penale pe 5 cauze penale, în privința lui Igor Popa, șeful suspendat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău.

Potrivit PA, urmărirea penală a fost începută în temeiul bănuielii rezonabile că, procurorul ar fi săvârșit infracțiunea prevăzută de art.352/2 alin.(2) din Codul penal, adică falsul în declarații, manifestată prin neincluderea intenționată a unor date în declarațiile de avere și interese personale depuse anual, pentru perioada anilor 2018-2020, precum şi la eliberarea şi ulterior angajarea în funcţie din ianuarie 2020, privind imobilele deţinute de concubina acestuia, care reprezentau spaţiul comun locativ, date care era obligat să le prezinte ţinând cont de prevederile Legii 133/2016 privind declararea averii şi intereselor personale.

Toate 5 cazuri sunt cercetate în continuare de către procurorii anticorupție, fiind conexate la cauza penală inițiată în privința acestui procuror în luna noiembrie 2021, pe faptul îmbogățirii ilicite, infracțiune prevăzută de art. 330/2 din Codul penal.

La 28 decembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus la 28 decembrie prelungirea cu 30 de zile a măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar în privința șefului Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa. Detalii aici

Tot la 28 decembrie, Igor Popa, șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcția de procuror la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Detalii aici

Publicitate
Publicitate

La 9 noiembrie, Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorii anticorupție au descins cu percheziţii la domiciliul lui Igor Popa.

Igor Popa a fost până în 2018 procuror general adjunct, iar puțin timp, după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al PA, a deținut interimatul funcției de procuror general.

Popa a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.

Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, atunci când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.

Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Anterior, pentru ZdG, Igor Popa spunea că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei.

„Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în Procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”, ne-a replicat Igor Popa.

Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul PG, procuror al sect. Râşcani și procuror interimar al mun. Chișinău.

În 2016 Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.

Publicitate
Publicitate