Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul General cere experți externi,…

Procurorul General cere experți externi, cu experiență în domeniul legislației financiar-bancare, investigațiilor financiare și de recuperare a bunurilor

Procurorul General, Corneliu Gurin, a avut o întrevedere de lucru şi informare cu reprezentanții mai multor misiuni diplomatice acreditate în R. Moldova, printre care Delegația UE, Oficiul Consiliului Europei, Ambasadele Germaniei, României, Suediei și SUA, anunță Serviciul de Presă al Procuraturii Generale.
În cadrul ședinței, Procurorul General a informat partenerii externi despre anumite aspecte vizând investigația extinsă în cazul fraudelor din sectorul financiar-bancar, care constituie o prioritate pentru activitatea Procuraturii la această etapă. Remarcând amploarea și complexitatea cazului, Procurorul General a informat despre strategia de acțiune pe etapele următoare, care presupune acțiuni complexe și de amploare, vizând mai multe persoane de înalt rang, cu influență administrativă, politică sau economică.
În scopul sporirii eficienței investigațiilor și asigurării recuperării prejudiciilor aduse intereselor publice și private, Procurorul General a solicitat examinarea posibilității susținerii activităților desfășurate de autoritățile judiciare, prin angajarea unor experți externi, cu experiență în domeniul legislației financiar-bancare, investigațiilor financiare și de recuperare a bunurilor.
Reprezentanții misiunilor diplomatice au agreat propunerile respective, arătându-și disponibilitatea de a le examina și susține, în măsura posibilităților corespunzătoare. Un alt subiect al discuției a vizat promovarea reformelor în cadrul Procuraturii și în special, examinarea noii Legi cu privire la procuratură, aflată în dezbateri parlamentare. Partenerii externi au remarcat calitatea prevederilor noii legi și faptul că aceasta corespunde recomandărilor internaționale în materie, fiind avizată pozitiv de organismele specializate ale Consiliului Europei și OSCE. În același timp, a fost remarcată posibilitatea perfecționării unor prevederi, în scopul asigurării unui cadru legislativ și instituționale adecvat sarcinilor și statutului Procuraturii într-un stat modern de drept.Totodată, a fost exprimată importanța asigurării promovării reformei Procuraturii, aceasta constituind o prioritate a reformei justiției și un angajament internațional al autorităților R. Moldova. Participanții la ședință au convenit la menținerea unui dialog continuu asupra chestiunilor de interes
reciproc, schimbului de informații privind investigațiile derulate și promovarea modernizării Procuraturii.