Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul explică de ce șefii…

Procurorul explică de ce șefii IP Râșcani au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Alți doi polițiști au statut de bănuit

captura video realitatea

Șeful Poliției Criminale, Constantin Beliban și șefului adjunct al IP Râşcani, Andrei Grâu, învinuiți de inacțiune în elucidarea unui dublu omor în raionul Râșcani, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile de către magistratul Judecătoriei Sectorului Buiucani, Ghenadie Pavliuc. Instanța a admis demersurile procurorului Anticorupție, Vasile Moroșan, pentru eliberarea mandatelor, până la expirarea celor 72 de ore de la reținerea polițiștilor. Procurorul afirmă că măsura este necesară, deoarece aceștia ar putea influența martorii și distruge probele. În această cauza penală mai au statut de bănuit comisarul IP Râșcani și șeful secției Ordine Publică a IP Râșcani. Aceștia au fost audiați de CNA.

„Procuratura Anticorupție s-a autosesizat, sâmbătă, după informațiile care au apărut în presă referitor la unele inacțiuni ale colaboratorilor IP Râșcani. Drept rezultat, a fost pornită urmărirea penală, iar duminică Procuratura Anticorupție,  inclusiv cu organul de urmărire penală, Centrul Național Anticorupție, s-a deplasat în orașul Râșcani și orașul Bălți unde a efectuat o serie de acțiuni de urmărire penală. Drept rezultat, au fost acumulate probe suficiente prin care am considerat necesară aplicarea acestei măsuri preventive. Acest demers s-a bazat pe faptul că aceștia sunt învinuiți de comiterea unor infracțiuni grave pentru care legea penală prevede privarea libertății de la 2 la 6 ani, inclusiv cu privarea dreptului de a deține funcții”, a declarat procurorul.

Vasile Moroșan a precizat că plasarea în arest a învinuiților a fost necesară pentru că urmărirea penală se află la faza incipientă, de aceea există riscul de influențare a martorilor, care urmează a fi audiați în prezenta cauză penală, dar și de distrugere a unor probe pe care CNA și PA le acumulează.

Cei doi sunt învinuiți de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 329, alin. 2), lit. b), neglijență în serviciu. În această cauză penală mai sunt vizați doi polițiști. Este vorba despre comisarul IP Râșcani și șeful secției Ordine Publică a IP Râșcani care au statut de bănuit și au fost audiați de CNA. Ei sunt învinuiți pentru neglijență în servicu prin complicitate. Procurorul Anticorupție a declarat că CNA a efectuat și astăzi acțiuni de urmărire penală la Inspectoratul de Poliție Râșcani.

Dacă vor fi găsiţi vino­vaţi, polițiștii riscă amendă de la 1000 la 2000 uni­tăţi con­venţio­nale sau închi­soare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu pri­va­rea de drep­tul de a ocupa anu­mite fun­cţii sau de a exer­cita o anu­mită acti­vi­tate pe un ter­men de la 5 la 10 ani.

Foto: captură video realitatealive.md