Procurorul care a cerut un milion de lei de la ZdG, a fost suspendat din funcție

Constantin Cojocaru, procuror din raionul Glodeni, a fost suspendat din funcție, în urma demersului făcut de către Eduard Harunjen, Procurorul General.

Acesta este învinuit de neglijență în serviciu, acțiuni soldate cu urmări grave. La 13 iulie, în baza raportului procurorului în Procuratura Anticorupție Ion Pripa, Procurorul General a înaintat Consiliului Superior al Procurorilor un demers, prin care a solicitat eliberarea acordului pentru a dispune suspendarea din funcție a procurorului Constantin Cojocaru. În motivarea demersului s-a menționat că, în prezent, Constantin Cojocaru deține funcția de procuror în Procuratura raionului Glodeni, iar infracțiunea se prezumă a fi săvârșită cu folosirea situației de serviciu, motiv pentru care, aflarea acestuia în continuare în funcția de procuror ar putea împiedica desfășurarea în condiții optime a urmăririi penale, inclusiv buna administrare a probelor în vederea stabilirii adevărului.

Amintim că, Constantin Cojocaru este unul dintre cei doi procurori, care în anul 2011 au acționat în judecată Ziarul de Gardă, solicitâd despăgubiri de 1 milion de lei, pentru repararea prejudiciilor morale, cauzate, în opinia lor, de publicarea, la 10 februarie 2011, a articolului „Mită pentru procurori”.

În cererile depuse în judecată, procurorii nu negau faptul că, timp de 9 luni, au fost cercetaţi penal într-un dosar de luare de mită, fapt confirmat de CCCEC şi de Procuratura Anticorupţie, dar susțineau că ZdG nu ar fi trebuit să scrie despre acest caz, deoarece, la 30 noiembrie 2010, Procuratura Anticorupţie a încetat cauza penală, „din motivul lipsei în acţiunile procurorilor Procuraturii Glodeni, Ion Grişciuc şi Constantin Cojocaru, a elementelor infracţiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal”.

În articolul „Mită pentru procurori”, ZdG a făcut referire la Ordonanţa de încetare a urmăririi penale, semnată la 30 noiembrie 2010, prin care se spunea că ar fi „existat insuficiente probe” care ar demonstra că procurorii au cerut şi au luat bani de la cetăţeanul care s-a plâns la CCCEC de estorcare.

Citiți aici:

Mită pentru procurori

Cine a dispus ÎNCHIDEREA ZdG?

Dosarul de un milion – ultimul cuvânt

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *