Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ion Chicu, despre marșul…

VIDEO Ion Chicu, despre marșul tractoarelor spre Chișinău: „Ei spun că sunt agricultori, dar de fapt sunt activiști ai Platformei DA”

Premierul Ion Chicu a comentat manifestația agricultorilor care au pornit pe tractoare la Chișinău. Chicu dă de înțeles că în spatele acesteia se află Platforma DA și Alexandru Slusari, iar agricultorii ar dori să ia mai mulți bani de la buget.

„Ne-am documentat și evident nu am văzut niciun constructivism acolo, niciun argument nu este considerat de ei, 3 mii, 6 mii la hectar să le dăm. Este o persoană care a spus că indiferent, chiar dacă ne dați aceste sume, noi ne pornim cu tractoare. Înțeleg că dumnealui s-a pornit. I-am remarcat faptul că prelucrează 1000 de ha, anul trecut pe aceste hectare a achitat impozite totale de 360 de mii maxim, a primit subventii de la stat circa 800 de mii, și anul acesta aprimit 300 de mii deja, bineînțeles că statul vine cu subvenționare pentru tehnică, dar atunci când asemnea agricultori care sunt de fapt politicieni, înțeleg că face parte din conducerea acestui partid, vin să blocheze traseele, să aducă incomodități altor cetățeni”, a declarat Ion Chicu.

Prim-ministrul spune că ceea ce fac agricultorii este șantaj și că astfel nu vor fi rezolvate problemele lor.

„Noi nu acceptăm asemenea instrumente, există căi legale de a protesta, de a se manifesta insatsfacția sau indignarea, dar când e vorba despre un agent economic care primește din buget de 3 ori mai mult decât contribuie, cred că aceasta este inacceptabil și asta vorbește de fapt despre intenția reală a PPDA si a dlui Slusari care ieri în Parlament vorbea foarte dulce că caută soluții, dar astăzi îndeamnă ortacii să vină la Chișinău să blocheze traseele nu este bine”, a adăugat premierul.

Ion Chicu spune că de fapt, acești agricultori își doresc mai mulți bani de la buget, din contul altor contribuabili, iar Guvernul se angajează să le ofere subvenția de o mie de lei, dar și alte ajutare nemateriale.

„Acțiunile unor astfel de politicieni sunt condamnabile și niciodată nu-și va îdeplini obiectivul lor, de a obține mai mulți bani de la buget din contul altor contribuabili, anul trecut au luat de 3 ori mai mult, acum probabil vor de 10 ori, nu va fi acest lucru”, a încheiat Ion Chicu.

Mai multe proteste ale agricultorilor au fost organizate marți, 11 august, în mai multe raioane din R. Moldova. Oamenii, supărați că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu fac nimic ca să-i ajute”, și-au luat tractoarele și au ieșit la proteste la Lăpușna, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, dar și în alte localități.

Protestele continuă și astăzi când agricultorii de la Hîncești, Leova, Căușeni și Ștefan Vodă au pornit cu tractoarele la Chișinău.

Principalele revendicări ale agricultorilor:

1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe. 

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate. 

5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.