Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura va cere condamnarea lui…

Procuratura va cere condamnarea lui Papuc şi Botnari

Procuratura consideră ca fiind neîntemeiată achitarea ex-responsabililor din cadrul MAI, Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, învinuiţi de comiterea infracţiunilor soldate cu urmări grave.

Mai mult ca atât, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) nu a procedat în conformitate cu rigorile legislaţiei procesuale şi cerinţele relevante pentru o cauză penală de rezonanţă, examinând dosarul fără citarea părţilor, respingând recursul procurorilor şi admiţându-le pe cele ale inculpaţilor, parţial sau integral.

Amintim că, prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 19 ianuarie 2015, ex-ministrul Papuc Gheorghe a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul subdiviziunilor MAI pe un termen de 5 ani, concomitent fiindu-i retras gradul special de general-locotenent de poliţie. Ex-viceministrul Vladimir Botnari a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare şi cu privarea de dreptul de a activa în subdiviziunile MAI timp de 5 ani ani, fiindu-i retras gradul special de general-maior de poliţie.

Menționăm că ZdG a aflat ieri, 30 iunie, despre decisia CSJ, privind achitarea celor doi inculpaţi pe art.329 alin.(2) lit.a) şi b) Cod penal (neglijenţă în serviciu sodată cu decesul unei persoane, inclusiv alte urmări grave), iar pentru infracţiunea prevăzută de art.327 alin.(2) lit.b) şi c) Cod penal (abuz în serviciu, soldat cu urmări grave) a modificat pedeapsa în privinţa lui Papuc Gheorghe din închisoare cu executare în amendă de 1000 unităţi convenţionale (20 000 de lei), cu privarea de dreptul de a activa în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pe un termen de 5 ani. Totodată, Curtea a dispus încetarea procedurii de căutare a lui Papuc Gheorghe şi încetarea executării deciziei Curţii de Apel Chişinău prin care i-a fost retras gradul special de general-maior de poliţie.

Deşi decizia Curţii Supreme este irevocabilă, după redactarea integrală a acesteia, Procuratura va examina posibilitatea intervenirii în această cauză pe cale extraordinară.