Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura Generală despre înlăturarea avocaților…

Procuratura Generală despre înlăturarea avocaților lui Chirtoacă

Dorin Chirtoacă

Doi avocați ai primarului Dorin Chirtoacă, care îl apără în dosarul parcărilor cu plată în Chișinău, au fost înlăturați de către instanța de judecată la 13 iulie. Se întâmplă după ce acest lucru a fost solicitat de către procurori. Decizia a fost însă contestată de avocați.

După ce subiectul a fost mediatizat intens, Procuratura Generală (PG) a formulat un comunicat de presă, în care afirmă că măsura respectivă a fost luată deoarece apărătorii edilului ar tergiversa examinarea cazului.

„Ordonanţa privind înlăturarea din proces a apărătorilor învinuitului a fost emisă ca urmare a tergiversării, de către respectivii avocaţi, a efectuării acţiunilor procesuale, creării intenţionate a împiedimentelor la efectuarea acţiunilor de urmărire penală şi executarea prevederilor legale prevăzute de Codul de procedură penală.

În concret, la 29.05.2017 a fost planificată audierea, în calitate de învinuit, a primarului capitalei şi confruntarea cu un alt învinuit, cu care se contrazic în declaraţii. La data şi ora citată avocaţii, fiind citaţi legal, nu s-au prezentat, depunând cereri de aminare a acţiunilor procedurale, fără invocarea căror-va temeiuri plauzibile de amânare.

La 30.05.2017 avocaţii au fost citaţi din nou pentru 31.05.2017. La data citată s-a prezentat repetat doar învinuitul, iar avocaţii acestuia au depus cereri de amînare a acţiunilor procedurale, invocînd nerespectarea termenului de 5 zile pentru citare şi implicarea în alte acţiuni procesuale.

De menţionat, conform alin.(1) art.236 din Codul de procedură penală, chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă. Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică, prin telefax ori prin mijloace electronice.

Totodată, alin. 2 al aceluiaşi articol prevede că, regula de înmânare a citaţiei cu cel puţin 5 zile înainte de data când persoana trebuie să se prezinte nu se aplică la citarea bănuitului, învinuitului, inculpatului, a altor participanţi la proces pentru efectuarea unor acţiuni procesuale de urgenţă în cadrul desfăşurării urmăririi penale sau al judecării cauzei.

Potrivit procurorilor, acţiunile apărătorilor contravin prevederilor Legii cu privire la avocatură şi sunt în detrimentul intereselor clientului lor, care se află în arest la domiciuliu.

De notat că, învinuitul a scris personal pe cererile avocaţilor săi, că solicită efectuarea acţiunilor de urmărire penală în termeni cât mai restrânşi şi nu consideră binevenită nici un fel de amânare”, se precizează în comunicatul PG.

Citiți și

Încă 25 de zile în arest la domiciliu! Chirtoacă: „Un fel de răsplată pentru zece ani de activitate de Primărie”