Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Uniunea Avocaților cere Procuraturii Generale…

Uniunea Avocaților cere Procuraturii Generale să pună capăt abuzurilor în dosarul Chirtoacă

Dorin Chirtoacă

Avocații primarului Dorin Chirtoacă, cercetat în dosarul parcărilor cu plată, au fost înlăturați abuziv din procesele penale de către procurori, susține Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM).

Constatarea vine după ce avocații primarului, Gheorghe Malic și Tatiana Iovu, au anunțat despre excluderea lor din dosarul în care este cercetat edilul de Chișinău.

Uniunea Avocaților afirmă, într-o declarație de presă, că a analizat cazul, constatând că au fost comise o serie de încălcări de procedură penală. UAM constată că avocații au dreptul și obligația să-și pregătească strategia apărării, la orice etapă a procesului. Totodată, aceștia îi acordă asistenţă juridică prin toate mijloacele şi metodele neinterzise de lege.

„Prevederile art. 52 din Codul de procedură penală nu-i acorda procurorului dreptul expres pentru a înlătura avocatul de la participarea la proces, cu atât mai mult că avocatul a fost ales de învinuit și cu care acesta are contract de asistență juridică”, se arată în declarația UAM.

În acest context, UAM îi cere Procuraturii Generale să se autosesizeze și să pună capăt abuzurilor, pe care le consideră făcute în mod intenționat și cu țintă directă: protecția corporativă. Uniunea Avocaților menționează că asemenea sesizări au mai parvenit și de la alți membri ai avocaturii.

La 20 iulie are loc o nouă ședința de judecată la care instanța urmează să examineze cererea de contestare a deciziei prin care doi avocați ai primarului Dorin Chirtoacă au fost înlăturați din proces. Dorin Chirtoacă este cercetat, în arest la domiciliu, în dosarul parcărilor cu plată în care este bănuit de trafic de influență. Edilul pledează nevinovat.