Primarul comunei Seliște, reținut de CNA pentru corupere pasivă

Vasile Scripnic, primarul comunei Seliște din raionul Orhei, a fost reținut de ofițeii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, fiind bănuit de corupere pasivă.

Primarul este învinuit că ar pretinde 10% din suma unor contracte în valoare de 190 de mii de lei, prin care un agent economic urma să execute lucrări de iluminare stradală în satele Seliște, Lucașeuca și Mana.

Scripnic a devenit primar al comunei Seliște după ce a câștigat la alegerile locale din 2014, pe listele Partidului Liberal. Președintele organizației teritoriale din Orhei a PL ne-a comunicat însă că din 2015 Scripnic nu mai face parte din echipa liberalilor, însă nu știe dacă acesta ar fi aderat la vreun alt partid.

CNA informează printr-un comunicat de presă că Primăria comunei Selişte a contractat un agent economic pentru efectuarea lucrărilor de iluminare stradală în trei sate ale comunei. Deşi serviciile au fost prestate fără întârziere, primarul ar fi creat obstacole neîntemeiate la achitarea plăţilor contractuale. Acesta ar fi condiţionat deblocarea banilor, cerând de la o persoană de încredere a agentului economic 10 la sută din suma totală.

Astfel, bănuitul ar fi pretins 13 000 de lei, ceea ce constituie 10 procente dintr-un contract în valoare de 130 000 de lei şi alte 6000 de lei dintr-un alt contract, în valoare de 60 000 de lei. Prin urmare, suma de 13 000 de lei a fost transmisă anterior sub controlul CNA, iar astăzi primarul comunei a fost prins în flagrant în momentul primirii celei de-a doua tranşe de 6000 de lei.

Pe numele primarului a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 324, al. 2, cod penal – „corupere pasivă”, iar dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă închisoare de la 5 la 10 ani, amendă în mărime de la 300 000 la 400 000 lei, dar şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

Foto: cna.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *