Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prima reformă propusă de noul…

Prima reformă propusă de noul procuror general interimar: structură nouă care să i se subordoneze direct

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat astăzi, 9 august, demersul noului procuror general interimar Dumitru Robu de a opera modificări în structura organizațională internă a Procuraturii Generale (PG).

La solicitarea lui Dumitru Robu a fost luată decizia de a constitui o subdiviziune nouă în cadrul PG, în subordinea directă a procurorului general, cu denumirea Servicii de audit intern.

Subdiviziunea ar urma să aibă trei angajați: șeful serviciului și doi auditori. Cele trei locuri de muncă ar urma să fie organizate prin reducerea a trei funcții din cadrul a trei direcții a PG, care în prezent sunt vacante: Secția protocol, cooperare internațională și integrare europeană specialist principal, Secția finanțe și contabilitate și Secția unificare a practicii în domeniul urmăririi penale.

Totodată a fost luată decizia de a trece Direcția finanțe și administrare, cu toate secțiile și angajații, din subordinea procurorului general în subordinea șefului aparatului Procuraturii Generale.

În cadrul ședinței Dumitru Robu a declarat că motivele pentru care solicită această modificare sunt indicate în demers.

Potrivit acestuia, structuri care se ocupă de servicii de audit există în subordinea șefilor CSM, CSJ și ai președinților instanțelor de judecată.

„O parte din activitatea administrativă intră în activitate aprocurorului general. procurorul general trebuie să se ocupe cu atribuțiile care îi revin, inclusiv a da un răspuns societății despre ce se întâmplă cu infracțiunile care permanent se aud în presă. Este șeful aparatului care, nemijlocit, acordă ajutor procurorului general în ceea ce ține de activitatea administrativă. Am menționat: este legea care ne impune să constituim astfel de structură”, a declarat Dumitru Robu.

Membrii CSP au declarat că prin această modificare a sistemului intern este redusă „presiunea de pe agenda procurorului general”, pentru ca acesta să aibă mai mult timp pentru activități procesuale.