Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Poșta Moldovei”, silită să execute…

„Poșta Moldovei”, silită să execute o decizie a Curții Supreme de Justiție privind asigurarea accesului la informație

Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” va fi silită să execute o decizie a Curții Supreme de Justiție (CSJ) privind asigurarea accesului la informațiile despre concursurile de achiziții desfășurate în anii 2014-2016, solicitată de Asociația Presei Independente. Chiar dacă există o hotărâre irevocabilă emisă de CSJ cu trei luni în urmă, „Poșta Moldovei” nu a oferit informația solicitată. Din acest motiv, API a intentat procedurile juridice de executare silită.

Potrivit portalului Moldova Curată, în anul 2016, API a solicitat de la Î.S „Poșta Moldovei” informaţii despre firmele care au prestat servicii de construcţie, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poştale din ţară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 – martie 2016.

Directorul întreprinderii, Serghei Nastas, a motivat că „Poşta Moldovei” nu ar fi furnizor de informaţii publice, de aceea nu se conformează Legii privind accesul la informație și a refuzat să ofere informația solicitată, menționând că aceasta ar conţine secret comercial și date cu caracter personal.

Întreprinderea a fost atacată în instanță, iar procesul de judecată a durat un an și jumătate. La începutul lunii octombrie, curent, magistrații de la CSJ au emis o decizie irevocabilă în care au menționat că „dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”, astfel obligând întreprinderea să ofere informația solicitată.

Deși hotărârea CSJ trebuia să fie executată imediat, la trei luni de la emitere, „Poșta Moldovei” nu a mai expediat informația solicitată. Anterior, jurista întreprinderii a invocat diverse motive, cum ar fi faptul că decizia încă nu a ajuns la „Poșta Moldovei” sau că directorul nu a fost informat, scrie portalul Moldova Curată.

La 21 decembrie curent, API a inițiat procedura de executare silită a deciziei CSJ. Vitalie Zama, avocatul API, a menționat că dacă după somația executorului judecătoresc „Posta Moldovei” nu va executa hotărârea, acesta va putea cere atragerea la răspundere administrativă și, ulterior, penală a conducerii întreprinderii.

Potrivit articolului 318 al Codului Contravențional, neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărârii instanţei de judecată ori a documentului executoriu se sancţionează cu amendă cuprinsă între șase mii și nouă mii de lei.

Totodată, Codul Penal (CP) prevede și privațiune de libertate pentru neexecutarea unei hotărâri de judecată. Astfel, articolul 320 din CP prevede că „neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare de către o persoană cu funcţie de răspundere a hotărîrii instanţei de judecată, precum şi împiedicarea executării ei, dacă aceste fapte au fost comise după aplicarea sancţiunii contravenţionale, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 650 la 850 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”.