Platon rămâne fără apartamente, acțiuni și afaceri

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, prin sentința din 20 aprilie în dosarul Platon, magistrații Judecătoriei Chișinău au dispus încasarea în folosul Băncii de Economii a mijloacelor financiare în sumă de 869 224 839 de lei din valoarea bunurilor ce aparțin omului de afaceri Veaceslav Platon, drept prejudiciu adus instiutiției bancare.

Respectiv, instanța a aplicat sechestru pe activele bancare, dar și bunurile materiale deținute de Platon, care urmează a fi înstrăinate:

 • 63,89% din acțiunile „Moldinconbank” SA, deținute de Platon;
 • două apartamente situate pe bl. Decebal asupra cărora a fost aplicat sechestru, unul de 81,4 m.p., iar altul de 66,3 m.p.;
 • 83,12% din acțiunile „Asito” SA;
 • 87,27% din acțiunile „Alliance Insurance Group” SA și bunurile imobile ale companiei;
 • 100% din acțiunile S.C. BROKER M-D S.A;
 • 100% din acțiunile AsitoBrokerS.A;
 • 3 683 651 lei ale „Moldasig” SA aflate pe contul de depozit bancar la Moldova Agroindbank;
 • 170 de mii euro din valoarea bunurilor sub formă de plăci ceramice glazurate;
 • mijloace financiare din valoarea bunurilor a trei firme cu capital străin;
 • mijloace financiare din valoarea bunurilor Întreprinderii Cu Capital Străin Stock-Trading SRL;
 • mijloace financiare din valoarea bunurilor Întreprinderii Cu Capital Străin Total International SRL.

Totodată, judecătorii au ridicat sechestru de pe 70,06%  acțiuni deținute de Platon la  „Moldinconbank” SA și de pe bunurile acesteia.

Veaceslav Platon urmează să achite în bugetul Procuraturii Generale 85 810 lei drept cheltuieli de judecată, iar în bugetul Centrului național Anticorupție – 217 758 de lei.

Hotărârea este cu drept de atac în termen de 15 zile la Curtea de Apel. Sentința motivată va fi citită la 15 mai.

După 31 de ședințe de judecată, la 20 aprilie, magistrații de la Judecătoria Chișinău l-au condamnat pe Veacesalv Platon la 18 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis în dosarul de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. AlexV

  I-au gasit 16 pasapoarte false, oricum a scris multe lucruri si pe rude, sotie. Hotii de nivelul lui nu sunt asa prosti.

 2. Hariton

  Păcat că nu avem legi mai dure și mai drastice față de cei care fură banul public. De ce n-am aplica în Moldova modelul chinez sau american de combatere a corupției? În China se împușcă pentru corupție, iar la americani se dau vreo două sentințe cu viață. Pe urmă stai și te întrebi, cum naiba omul să-și ispășească în pușcărie cele două sentințe pe viață ) În orice caz, condamnarea lui Platon la 18 ani de închisoare este salutabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *