Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Partidul „Şor”, obligat de CSJ…

Partidul „Şor”, obligat de CSJ să verse în bugetul de stat peste 2 milioane de lei

Curtea Suprtemă de Justiţie obligă Partidul Politic „Şor” să verse în bugetul de stat 2 090 000 de lei. Decizia vine după ce în aprilie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat că Partidul „Șor” a fost finanțat în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019 contrar prevederilor Codului electoral.

La 14 noiembrie 2019 Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de către Partidul Politic ,,Șor” împotriva Comisiei Electorale Centrale.

Astfel, la 2 decembrie, CSJ a dat câștig de cauză CEC, obligând în acest fel formaţiunea să verse în bugetul de stat 2 090 000 de lei. CSJ consideră că recursul este depus în afara termenului legal și din aceste motive necesită a fi declarat inadmisibil.

La sfârșitul campaniei electorale, Valeriu Munteanu, fost candidat al Blocului ACUM la Orhei, a depus la CEC o contestație în care semnala că Partidul „Șor” ar fi fost finanțat ilegal. Ulterior, CEC a constatat a că Partidul „Șor” a fost finanțat în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019 contrar prevederilor Codului electoral. În cadrul ședinței, fostul preşedinte CEC, Alina Rusu a declarat că Partidul „Șor” a obținut în campania electorală donații în mărime de 2 090 000 de lei de la agenți economici care au beneficiat în anul precedent alegerilor, de bani din fonduri publice, lucru care contravine Codului electoral.

În cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare, Partidul „Șor” a avut venituri și cheltuieli de 19,8 milioane de lei.

Tot în aprilie, CEC a adoptat o hotărâre prin care a somat Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de fostul premier al R. Moldova, Maia Sandu, să verse în bugetul de stat 76 de mii de lei în termen de șase luni. Hotărârea CEC vine după ce în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, PAS a obținut donații neconforme în mărime de 100 de mii de lei.

Conform prevederilor legale se interzice finanţarea, prestarea unor servicii cu titlu gratuit ori susţinerea materială sub orice formă, directă şi/sau indirectă, a partidelor politice de către persoanele juridice cu capital străin sau mixt.