Principală  —  IMPORTANTE   —   Un alt lider de partid…

Un alt lider de partid parlamentar cere Guvernului Chicu să renunțe la asumarea de răspundere, iar legile să fie aprobate de Parlament

Andrian Candu, liderul formațiunii „Pro Moldova” cere Guvernului Chicu să renunțe la asumarea de răspundere pentru mai multe proiecte de legi și să permită deputaților să le voteze în Parlament.

„Nu ne puneți scheme pe masă și să decidem noi dacă iubim Guvernul sau nu-l iubim. Noi, de la Pro Moldova, împreună cu alte partide de opoziție, am cerut să examinăm proiectele. Ei nu ne dau posibilitatea să votăm legile, dar ni le bagă pe gât. De ce să nu alocăm bani pentru școli, pentru grădinițe, pentru spitale, dar trebuie să acceptăm alocare de bani pentru proiectele electorale ale lui Dodon”, a scrie Andrian Candu pe o rețea de socializare.

Într-un video care a însoțit postarea, deputatul a precizat că „această asumare de răspundere n-o să treacă. N-o să mergem în Parlament să fim impuși, condiționați de această guvernare să acceptăm. Să plece în demisie și noi vom reuși să formăm o altă guvernare, un alt guvern, mai profesionist, mai bun și care să administreze țarea ca lumea, nu cum a fost administrată până acum”.

Maia Sandu, lidera PAS a declarat și ea duminică, 5 iulie, că formațiunea sa este gata să voteze legile propuse de Guvernul Chicu în Parlament. Pentru aceasta, Guvernul trebuie să renunțe la asumarea de răspundere.

Noi ne-am asumat răspunderea în noiembrie pentru că nu existau 51 de deputați care să susțină reforma justiției, care ar fi adus în funcție un procuror general independent și nu unul care eliberează hoții din închisoare. Astăzi se vor găsi 51 de voturi în susținerea unui buget pentru oameni. Iar Guvernul lui Dodon trebuie să nu mai facă circ și să-și dea demisia, fiindcă el e problema, nu soluția”, afirmă Sandu.

În ultima săptămână, Executivul a aprobat hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020 nr. 174/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 173/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr.172/2019 și hotărârea pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de lege cu privire la modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Doar că, din lipsă de cvorum în Parlament, premierul nu a putut prezenta asumarea răspunderii și a acuzat opoziția că ar boicota special ședințele legislativului. O nouă ședință a Parlamentului este programată pentru ziua de luni, 6 iulie.