Principală  —  IMPORTANTE   —   Lidera PAS anunță că fracțiunea…

Lidera PAS anunță că fracțiunea va vota, în Parlament, legile pentru care guvernul Chicu și-a asumat răspunderea, dar pune condiții

Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) anunță că fracțiunea partidului pe care-l conduce din Parlament ar putea vota legile promovate de Guvernul Chicu prin care să fie majorate salariile mai multor categorii de bugetari, dar cere Executivului ca aceste legi să fie votate în Parlament, nu prin asumare de răspundere.

„Noi ne-am asumat răspunderea în noiembrie pentru că nu existau 51 de deputați care să susțină reforma justiției, care ar fi adus în funcție un procuror general independent și nu unul care eliberează hoții din închisoare. Astăzi se vor găsi 51 de voturi în susținerea unui buget pentru oameni. Iar Guvernul lui Dodon trebuie să nu mai facă circ și să-și dea demisia, fiindcă el e problema, nu soluția”, afirmă Sandu.

„După ce a adus țara la sapă de lemn, Guvernul lui Dodon caută motive să plece. Dar nu are curajul să recunoască public că a dat-o în bară, că i-a scăpat situația de sub control – oamenii se îmbolnăvesc, sărăcesc, iar țara este total izolată de restul lumii. Până acum Chicu i-a făcut responsabili pentru dezastrul din ţară pe toţi de-a valma: guvernul Sandu, opoziţia, diaspora, Parlamentul European, România, Curtea Constituţională şi toţi cetăţenii Republicii Moldova luaţi împreună. Acum, când nu mai pot ascunde propria incompetență, încearcă să fugă ca niște laşi de răspundere, şantajând Parlamentul că, dacă nu acceptă asumarea de răspundere, îşi dau demisia”, acuză Maia Sandu.

Aceasta precizează că „legile trebuie votate în Parlament. Fracțiunea PAS o să voteze un buget care presupune salarii mai mari pentru medici, compensații pentru pierderile din agricultură, ajutoare pentru economie și eliminarea cheltuielilor inutile. Nimeni nu a anulat Parlamentul, chiar dacă nu există majoritate parlamentară. Noi ne-am asumat răspunderea în noiembrie pentru că nu existau 51 de deputați care să susțină reforma justiției, care ar fi adus în funcție un procuror general independent și nu unul care eliberează hoții din închisoare. Astăzi se vor găsi 51 de voturi în susținerea unui buget pentru oameni. Iar Guvernul lui Dodon trebuie să nu mai facă circ și să-și dea demisia, fiindcă el e problema, nu soluția”, menționează Maia Sandu.

Săptămâna trecută, Executivul a aprobat hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020 nr. 174/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 173/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr.172/2019 și hotărârea pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de lege cu privire la modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Doar că, din lipsă de cvorum în Parlament, premierul nu a putut prezenta asumarea răspunderii și a acuzat opoziția că ar boicota special ședințele legislativului. O nouă ședință a Parlamentului este programată pentru ziua de luni, 6 iulie.