Om de afaceri reținut într-un dosar de abuz de putere. Ar fi instituit, în cârdășie cu angajați ai ANSA, monopol asupra exportului de fructe și legume în Federația Rusă

Un om de afaceri din capitală a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție. Acesta este vizat într-un dosar de abuz de putere și este bănuit că acționând în cârdășie cu angajați ai Direcției Chișinău a ANSA, ar fi instituit monopol asupra exportului de fructe și legume în Federația Rusă, se spune într-un comunicat emis de CNA.

Numele afaceristului ar fi Vasile Diaconu. Acesta apare într-o investigație RISE din 2015 legată de un grup organizat care deținea monopolul la exportul de fructe în Federația Rusă.  Astfel, în vara lui 2015, afaceristul Vasile Diaconu a oferit unui reporter RISE incognito două pachete de documente care permiteau exportul în Federația Rusă a circa 38 tone de mere inexistente, fără analize de laborator sau inspecția mărfii.

Totodată, în comunicatul emis de CNA se spune că potrivit datelor preliminare ale anchetei, administratorul SRL-ului ar fi mituit persoane publice în vederea obținerii certificatelor fitosanitare necesare pentru exportul de produse vegetale în Rusia, fără ca marfa să fie supusă controalelor necesare. Totodată, contra unor sume de bani, agentul economic ar fi acționat în calitate de intermediar în eliberarea certificatelor altor producători agricoli.

În vederea acumulării materialului probator, au fost efectuate mai multe percheziții în biroul de serviciu și la domiciliu omului de afaceri, dar și la Direcția Chișinău a ANSA. Astfel, la ANSA au fost depistate și ridicate ștampila și facsimilul SRL-ului solicitant de certificate fitosanitare, dar și scrisori electronice private despre cum certificatele erau eliberate în lipsa controalelor legale la depozitul neautorizat. La domiciliul și sediul agentului economic au fost găsite acte pregătite pentru a fi transmise contra plată producătorilor agricoli, ca aceștia să poată realiza exportul, dar și corespondență privată cu angajați ai ANSA și Serviciului Vamal.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, agentul economic au fost reținuți pentru 72 de ore. În privința angajaților ANSA, investigațiile continuă. O cauză penală pe abuz de serviciu a fost pornită pe acest caz. Acest gen de infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani sau amendă în mărime de la 1350 la 2350 unități convenționale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Dosarul este în gestiunea Procuraturii Anticorupție.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Perfect! Cea mai buna analiza a unei scheme de tilharie shi frauda prezentata foarte clar. Asa se petrece toata schema mafiota din R. Moldova, de la vladika la opinka.Este clar shi pe intelesu tuturor cum sintem furati cu acte in regula shi de stat shi de cei la care nu le este lene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *