Principală  —  IMPORTANTE   —   Olesea Stamate le răspunde avocaților:…

Olesea Stamate le răspunde avocaților: „Vom discuta oportunitatea de a avea o variantă de compromis, să fie exceptate doar infracțiunile de corupție și cazurile de flagrant” – VIDEO

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, susține că excluderea acordului Consiliului Uniunii Avocaților, pentru reținerea avocaților în cadrul urmăririlor penale este necesară pentru o luptă mai eficientă împotriva corupției. Totodată, ea a declarat pentru Ziarul de Gardă că proiectul ar putea fi revăzut, așa încât această „imunitate funcțională” a avocaților să fie exclusă doar pentru cazurile de corupție. 

„Obiectivul nostru de luptă împotriva corupției se manifestă prin reducerea imunității tuturor, în special pe infracțiuni de corupție, și a deputaților – este un proiect de modificare a Constituție pentru lipsirea deputaților de imunitate, atunci când e vorba de corupție, și a judecătorilor. Avocații rămân ca o insulă care beneficiază de o protecție de care nu beneficiază nimeni altcineva în această țară și eu cred că aceasta este disproporționat, comparativ cu alți reprezentanți ai sectorului public și, totodată, nu este neapărat justificat și necesar. În amendamentul pe care l-am propus era excluderea în general a necesității de încuviințare pentru acțiuni de urmărirea penală împotriva avocaților. Vom discuta cu colegii de la Comisia Juridică oportunitatea de a avea o variantă de compromis, să fie exceptate doar infracțiunile de corupție și cazurile de flagrant, pentru a menține un anumit grad de protecție a avocaților, atât timp cât organele de procuratură și instanțele de judecată încă nu sunt curățate. Eu înțeleg argumentul avocaților că vor să se protejeze de eventualele abuzuri din partea organelor procuraturii. Au fost anumite abuzuri din partea procuraturii, în special, în „epoca Plahotniuc”, au fost amenințări și dosare făcute la comandă împotriva unor avocați”, a subliniat Olesea Stamate. 

„Suntem deschiși la propunerile breslei și vom vedea cum să asigurăm și o protecție a avocaților împotriva unor eventuale abuzuri, dar și, urmărind obiectivul nostru de luptă împotriva corupției, să nu lăsăm sistemul avocaturii în afara acestei lupte. Am mulți colegi avocați și am și eu licență de avocat și sunt mulți oameni onești în sistemul avocaturii, care am vrea să se simtă siguri și independenți în exercitarea profesiei de avocat, dar, totodată, se cunoaște că de multe ori avocatul este cel care este intermediarul între client și judecător sau între client și procuror”, a spus deputata PAS. 

Ea a menționat că au fost câteva solicitări din partea procurorilor pentru a permite urmărirea penală a avocaților, inclusiv pe infracțiuni de corupție, care, însă, au fost refuzate. Totodată, modificarea Legii avocaturii, introdusă în aprilie 2021, nu a fost racordată la Codul de Procedură Penală, care nu a fost modificat odată cu introducerea acestui amendament, a mai menționat Olesea Stamate. 

Proiectul privind excluderea alineatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură, ce prevede că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”, a fost criticat de breasla avocaților. Potrivit apărătorilor, modificările propuse atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat. 

Amendamentul prevede faptul că odată cu excluderea din lege a normei, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni. Uniunea Avocaților a calificat amendamentul înaintat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata PAS, Olesea Stamate, drept imixtiune în activitatea avocaților și a îndemnat avocații la solidaritate.