Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ofițer de investigații și doi…

Ofițer de investigații și doi complici ai acestuia reținuți pentru corupere pasivă și trafic de influență

Un ofițer de investigații din cadrul Inspectoratului de poliție Rîșcani al DP mun. Chişinău și doi complici ai acestuia, au fost reținuți de oamenii legii fiind bănuiți de corupere pasivă și trafic de influență.

Potrivit denunțătorului, acesta având interdicție de a-i fi eliberate acte oficiale, era în căutarea unei opțiuni de a perfecta pașaportul biometric pe numele său, moment în care a făcut cunoștință cu doi intermediari, care îi promiteau radierea datelor acestuia din Banca centrală de date a MAI şi perfectarea paşaportului biometric, contra unei sume de 1500 de euro.

Pentru soluţionarea problemei sus-menționate, denunțătorul afirmă că, anterior a mai transmis intermediarilor o sumă de 2100 de euro.

La 28 martie 2016, angajaţii Inspectoratului de poliţie Rîşcani, l-au reținut pentru 72 ore pe denunţător, în cadrul unei cauze penale în care ultimul era anchetat.

Ca urmare, ofiţerul de investigaţii al IP Rîşcani, (fiind rudă cu unul dintre intermediari), susţinând că are influenţă asupra factorilor de decizie pe cazul respectiv, a pretins şi solicitat suma de 2000 de euro, pentru eliberarea acestuia din arest.

Ulterior, sub controlul angajaţilor SPIA al MAI şi procurorilor din cadrul Procuraturii anticorupţie, prin intermediul concubinei denunțătorului, au fost transmise în două tranşe, mijloacele băneşti în sumă de 2000 Euro, angajatului Poliţiei.

Astfel, de către angajaţii Direcţiei combaterea corupţiei a SPIA al MAI şi procurorii din cadrul Procuraturii anticorupţie, au fost desfășurate cinci percheziţii în biroul de serviciu, transportul și domiciliile persoanelor bănuite, fiind depistați o parte din banii transmiși.

Polițistul şi cei doi complici au fost reținuţi pentru 72 de ore, fiind plasaţi în izolatorul de detenție preventivă.

Pe cazul dat, Procuratura anticorupție a inițiat două cauze penale. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 10 ani de închisoare cu aplicarea unei amenzi de până la 160.000 de lei şi privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.