Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Oficial: Fost președinte al CSM…

Oficial: Fost președinte al CSM și judecător CSJ, pensionat recent, a revenit în justiție

Nicolae Clima, fost judecător la Curtea Supremă de Justiție și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, care a plecat din sistemul judecătoresc în luna mai, a revenit oficial în sistem. Doar că, nu în funcția de judecător, ci în cea de inspector judecător-principal în cadrul Inspecției Judiciare de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii. Candidatura acestuia a fost acceptată astăzi de către membrii CSM. Clima își va începe activitatea din data de 17 august 2015.

Fostul judecător, care de-a lungul timpului a fost ținta mai multor acuzații, a fost singurul candidat care a depus actele pentru a ocupa această funcție, de inspector judecător-principal, care-i va permite să verifice activitatea tuturor judecătorilor din țară.

Nicolae Clima s-a născut la 13 mai 1950 în satul Domulgeni, raionul Floreşti. În anul 1977 a absolvit Facultatea Drept a Universităţii de Stat din Moldova. În sistemul judecătoresc şi-a început activitatea în 1985, fiind numit judecător al Judecătoriei Hânceşti. A deţinut în această instanţă funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte până în noiembrie anul 1998, când a fost numit prin transfer în funcţia de judecător-asistent la Curtea Supremă de Justiţie. La 21 aprilie 2000 a fost numit judecător al Curţii Supreme de Justiţie.

În decembrie 2006 a fost ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar apoi şi preşedinte al acestui organ de autoadministrare judecătorească, fiind ulterior detaşat din funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie. A revenit în funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie în noiembrie 2009, unde a activat până în mai 2015, când, deputații au acceptat cererea sa de demisie. În toată această perioadă, a fost ținta mai multor acuzații. În urmă cu doi ani, un panou cu fotografia acestuia a apărut pe străzile din Chișinău, prezentându-l drept „cel mai corupt judecător”. Totuși, Clima se bucură de apreciere din parte sistemului, fiind implicat în mai multe acțiuni de modernizare și modificare a sistemului și legislației din domeniu.