Principală  —  IMPORTANTE   —   Numele celor patru candidați dintre…

Numele celor patru candidați dintre care CSP va selecta procurorul general. Ce urmează

Cei patru candidați la funcția de procuror general selectați de comisie pentru a fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) sunt: Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Justiției precizează că Dumitru Postovan a fost înlocuit cu un alt membru în comisia pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general – Petru Bobu.

„Sper că vă veți convinge de obiectivitatea aprecierii, vizualizând înregistrarea video a interviurilor, care va fi disponibilă începând cu a doua jumătate a zilei de mâine. Totodată, cred că au fost spulberate orice dubii vizavi de intenția guvernului de a limita competență CSP în selectarea candidaților, propunând în lista scurtă nu 2, ci 4 candidați, dintre care 3 sunt procurori sau foști procurori”, a scris șefa de la Justiție, Olesea Stamate, pe pagina sa de Facebook.

Oleg Crîșmaru este ofiţer superior de urmărire penală pe cazuri excepţionale în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din anul 2017. A mai lucrat la CNA în anii 2008-2016. În perioada 2016-2017, a activat la Serviciul Vamal, fiind șef al Direcţiei Urmărire Penală și șef al Secţiei cauze speciale. Timp de șase luni, pe parcursul anului 2016, a fost procuror în Procuratura Basarabeasca.

Vladislav Gribincea este avocat și președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova din anul 2010. Anterior, a activat în cadrul Asociaţiei „Juriști pentru Drepturile Omului”. A fost implicat în calitate de expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie în anii 2011-2016, precum şi în reformarea legislaţiei cu privire la organizarea judecătorească, procedura civilă şi procedura penală. Gribincea a condus grupul de experţi care a elaborat legislaţia privind reformarea Procuraturii R. Moldova, lege intrată în vigoare în 2016.

Veaceslav Soltan este procuror-șef al Secţiei tehnologii informaţionale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul Direcţiei urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale (PG). Anterior, a fost procuror șef al Secţiei tehnologii informaţionale și investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii. Activează ca procuror din 2005.

Alexandr Stoianoglo este avocat, fost procuror și fost deputat. A activat în organele procuraturii în anii 1992-2007. A fost vice-procuror al or. Chişinău, procuror al UTA Găgăuzia, iar în 2001-2007, a fost adjunct al procurorului general. În 2007-2009, Stoianoglo a profesat avocatura. Ulterior, din 2009 până în 2014, a fost deputat pe listele PDM, inclusiv vicepreședinte al Parlamentului în anii 2009-2010. În 2015, a părăsit PDM pentru a candida, independent, la funcţia de bașcan al UTA Găgăuzia, dar nu a reușit să ajungă în turul 2.

Conform regulamentului, CSP va desfășura interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

În cazul în care președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.

În total, la concurs au fost admiși 16 candidați.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, la 11 iulie, Eduard Harunjen a scris cerere de demisie. La 31 iulie, șeful statului a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu drept procuror general interimar.