Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noi detalii în dosarul „Tomograf…

Noi detalii în dosarul „Tomograf 1”. Medicul în biroul căruia CNA a găsit zeci de mii de euro, trimis în judecată

Foto: e-sanatate.md

Silviu Condrea, șeful secției imagistică și tomografie computerizată de la Centrul Republican de Diagnostic, a fost trimis în judecată pentru abuz de serviciu și îmbogățire ilicită. În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate de la domiciliul și casetele metalice închiriate de către învinuit la băncile comerciale, mijloace bănești în lei, euro și dolari americani în sumă totală de 6,5 milioane lei.

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală și au expediat spre examinare instanței de judecată cauza penală în care este vizat Silviu Condrea, reținut la 30 iulie 2018, în dosarul „Tomograf 1”.

Potrivit materialelor cauzei, Silviu Condrea, în perioada ianuarie 2017 – iulie 2018, acționând împreună cu mai mulți angajați ai instituțiilor medicale de stat și private din țară, percepea sistematic de la pacienți, inclusiv cei asigurați medical, sume de bani care variau între 950 – 5 400 lei pentru investigații tomografice. Banii nu erau achitați la casieria spitalului, cu excepția unor încasări sporadice pentru investigații mai puțin costisitoare.

„Investigațiile erau efectuate cu un tomograf performant din dotarea Centrului Republican de Diagnostic, iar pacienții erau îndreptați de către medici specialiști de la diverse instituții medicale în urma unor înțelegeri prealabile cu învinuitul, care periodic remunera medicii cu sume ce variau între 50-200 lei”, se precizează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

Conform probatoriului, șeful de secție a prejudiciat material instituția în care lucrează cu suma de 1 080 000 lei. Condrea este învinuit și de săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Astfel, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate de la domiciliul și casetele metalice închiriate de către învinuit la băncile comerciale, mijloace bănești în lei, euro și dolari americani în sumă totală de 6 568 982 lei.

Foto: CNA.md

Drept urmare, în urma investigațiilor, s-a atestat o sumă de 3 568 862 lei de proveniență nejustificată, banii respectivi fiind obținuți ilegal, inclusiv în rezultatul acțiunilor prejudiciabile comise sub forma abuzului de serviciu săvârșit în circumstanțe expuse.

La solicitarea procurorului, medicul a fost suspendat din funcție, acesta recunoaște parțial fapta comisă și se află în prezent în arest la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de cel mult 40 000 de lei sau cu închisoare de până la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de maxim 10 ani.

Totodată, IMSP CRDM a înaintat o cauză civilă în vederea reparării prejudiciului cauzat în sumă de 1 080 000 lei, iar procurorii au aplicat sechestru pe bunuri mobile și imobile ale învinuitului, precum și pe mijloace bănești în lei și valută străină în sumă totală de 6 568 982 lei.

Foto: CNA.md