Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noi detalii despre reținerea șefului…

Noi detalii despre reținerea șefului adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică

Unul dintre directorii adjuncți ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Veaceslav Potop, reținut la 26 februarie, este învinuit de corupere pasivă. Potrivit Procuraturii Anticorupție, la 27 februarie Potop a fost pus sub învinuire, iar în prezent acesta se află în arest la domiciliu.

Din ziua reținerii lui Potop, Ziarul de Gardă a solicitat Procuraturii să ne ofere mai multe detalii despre dosarul în care este vizat acesta. Ulterior am expediat și o solicitare, în care am fost informați că la 1 martie curent Procuratura a pornit urmărirea penală pe numele lui Potop, conform elementelor infracțiunii prevăzut de art. 324 alin. (2) lit. b) Cod Penal, pe faptul coruperii pasive comise de mai multe persoane.

„Potrivit materialelor cauzei penale, directorul-adjunct al Agenției de Supraveghere în Construcții, Veaceslav Potop, în complicitate cu funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice – Departamentul Cadastru și angajații SRL „MLVP GROUP”, fondată de către soția acestuia, precum și cu alte persoane neidentificate la moment, au favorizat procesul de recepționare ilegală a lucrărilor cadastrale care sunt introduse în dosarul tehnic al dosarului cadastral și ulterioara dare în exploatare și înregistrate a dreptului de proprietate asupra construcțiilor neautorizate sau construite cu abateri de la documentația de proiect”, se menționează în răspunsul oferit pentru Ziarul de Gardă de către Procuratura Anticorupție.

Procuratura mai precizează că Potop a fost reținut după efectuarea mai multor percheziții în diferite locații. Ulterior, pe 27 februarie acesta a fost pus sub învinuire fiindu-i aplicată de către judecătorul de instrucție măsura preventivă – arestul la domiciliu.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică  (AST) a fost creată de Guvern în decembrie 2017. Agenția a preluat funcțiile de control de la trei organe de control, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Inspecția de Stat în Construcții și de la Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică și Regim. De asemenea, AST a preluat funcțiile în domeniul siguranței ocupaționale de la Inspectoratul de Stat al Muncii, precum și unele atribuțiide control și supraveghere de stat în domeniile asigurării apărării împotriva incendiilor și protecției civile de la Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI. AST este autoritate administrativă subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii și este condusă de Ghenadie Sajin, fostul administrator al companiei „Finpar Invest”, care aparține familiei lui Vladimir Plahotniuc. 

Citiți și: Lupul paznic la oi. Sau cum a ajuns omul lui Plahotniuc şef la Inspecţia de Stat în Construcţii

Foto: leova.md