Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noi contestări la Curtea de…

Noi contestări la Curtea de Apel în dosarul paşapoartelor

Şeful adjunct al Secţiei control al eliberării paşapoartelor din cadrul CRIS Registru ar putea fi plasat din arest la domiciliu în arest în izolatorul CNA.

În cazul în care Curtea de Apel va admite recursul procurorilor care au cerut instanţei schimbarea măsurii de reprimare în privinţa învinuitului şi deţinerea acestuia în izolatorul de detenţie provizorie pentru 30 de zile.

Săptămâna trecută, Curtea a decis anularea arestului la domiciliu şi plasarea în izolator a altor doi figuranţi din dosarul paşapoartelor. Este vorba despre şeful interimar al Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei, Comrat şi un intermediar, reţinuţi la finele lunii aprilie pentru falsificarea actelor de identitate.

Potrivit ofiţerilor de urmărire penală, angajaţii Registru, în complicitate cu persoane intermediare şi reprezentanţi ai BMA, eliberau paşapoarte biometrice, falsificând identitatea beneficiarilor. Astfel, falsificarea actelor avea loc la nivelul documentelor primare. Conform unei scheme, se făceau diferite modificări în certificatele de naştere sau paşapoartele de tip sovietic: se introduceau litere suplimentare în nume, patronimic, prenume, se omiteau sau se adăugau cifre în data de naştere, se schimba în întregime informaţia despre identitatea persoanei etc. După ce se operau aceste modificări se perfectau paşapoarte biometrice.

Amintim că în aprilie, şase persoane, inclusiv şefi de la Registru, Biroul Migraţie şi azil, dar şi persoane intermediare, au fost reţinute pentru abuzuri la eliberarea paşapoartelor.Anchetatorii au stabilit 31 de persoane care au intrat în posesia actelor de identitate falsificate, iar preţul unui paşaport se ridica până la 10 000 de euro.

În prezent, 4 figuranţi se află în arest la domiciliu, iar alte două persoane – în izolatorul CNA. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 10 ani de închisoare.