Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Nistor Grozavu, reținut pentru 72…

Nistor Grozavu, reținut pentru 72 de ore, iar ulterior eliberat: a colaborat cu autoritățile. Detalii

Astăzi, 20 septembrie, pe numele fostului viceprimar Nistor Grozavu a fost emis un mandat de arestare pentru 72 de ore, însă, tot astăzi, după ce fostul funcționar de la Primarie a colaborat cu autoritățile, mandatul a fost anulat.

Astăzi, au fost documentate mai multe persoane bănuite de escrocherie, falsificarea probelor, precum  și  exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Acestea sunt persoane angajate în întreprinderi municipale, în Primăria municipiului Chișinău, printre care și fostul viceprimar Nistor Grozavu.

În cadrul cauzelor penale, pe lângă cei trei angajați din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, din această cauză penală, sunt vizate și alte persoane fizice și juridice.

Prin urmare, în urma măsurilor desfășurate, au fost reținute două persoane pentru un termen de 72 ore – fostul viceprimar Nistor Grozavu și un angajat al Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chișinău.

În rezultatul audierii, ambele persoane au colaborat cu organul de urmărire penală, fără ca să fie identificate temeiuri că aceștia vor împiedica efectuarea urmăririi penale, motiv pentru care a fost luată decizia de eliberare a acestora, cu aplicarea măsurii de nepărăsire și obligarea lor de a se prezenta la solicitarea organului de urmărire penală.

Totodată, a fost audiat în calitate de bănuit și un angajat din cadrul Primăriei Chișinău, care la momentul comiterii infracțiunii deținea funcția de șef interimar de secție.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate în cauzele penale riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.

În continuare, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor și implicării altor persoane cu tangenţă la caz. Probele pe această cauză au fost acumulate de către procurorii din cadrul Procuraturii Chişinău, Oficiul Principal, în colaborare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

La 9 septembrie, curent, în cadrul acestor cauze penale au fost efectuate 21 de  percheziții în sediul Primăriei mun. Chișinău, în oficiile, automobilele și la domiciliile persoanelor vizate în cauzele penale.

Astfel, în cadrul administrării probelor acumulate, a fost identificată o schemă infracțională de înstrăinare a unor terenuri publice, care aparţin Primăriei mun. Chișinău.