Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Monede, bancnote și mărci poștale…

Monede, bancnote și mărci poștale de colecție, descoperite de vameșii de la Leușeni

Un cetățean moldovean în vârstă de 33 de ani, este cercetat penal pentru contrabandă cu obiecte de valoare istorico-culturală, în autoturismul acestuia fiind depistate mai multe loturi de monede, bancnote și mărci poștale de colecție, care urmau a fi introduse ilegal în țară prin postul vamal Leușeni.

Bunurile au fost descoperite în seara zilei de 30 mai a.c., în cadrul formalităților de control. Acționând în baza analizei de risc, vameșii au redirecționat pe Coridorul Roșu de control un autoturism marca ”KIA”, conducătorul căruia optase pentru pista prevăzută pentru persoanele care nu au nimic de declarat.
În rezultatul verificărilor efectuate, angajații vamali au depistat în habitaclul unității de transport 800 de monede de diverse forme și dimensiuni, 12 bancnote și 6 mărci poștale.

Examinarea nominalului monedelor și bancnotelor reținute a relevat că vechimea unor articole depășește 100 de ani. Totodată, au fost identificate trei monede care, care conform estimărilor preliminare, datează din epoca antică.

Cercetările sunt continuate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal, pe cazul dat fiind intentat un dosar penal „Contrabanda”, care prevede pedeapsă sub formă de privaţiune de libertate de la 3 la 10 ani. Persoana a fost reținută pe un termen de 72 de ore, urmând a fi stabilite toate circumstanțele producerii respectivei infracțiuni.

Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Conform procedurii, monedele urmează a fi transmise pentru expertiză Muzeului Național de Istorie a Moldovei.