Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Minoră, scoasă ilegal din R.…

Minoră, scoasă ilegal din R. Moldova şi adoptată în Spania

Secţia combatere trafic de fiinţe umane a Procuraturii Generale anunţă despre condamnarea la 3 ani de detenţie a unei locuitoare a capitalei, recunoscută culpabilă de scoatere ilegală a unui copil din ţară şi abandonarea lui în străinătate.

Potrivit celor constatate de procurori, în intervalul lunilor mai – august 2005, prin evitarea procedurilor legale, inculpata a facilitat adoptarea unei minore de 3 ani din raionul Orhei de către un cetăţean al Spaniei.

Astfel, profitând de starea materială precară a mamei fetiţei, inculpata i-a propus să-i transmită copilul pentru a fi adoptat de către un cetăţean al Spaniei, cu condiţia de a avea întâlniri lunare cu fetiţa.

După ce a obţinut, prin înşelăciune, consimţământul mamei fetiţei de a transmite minora pentru adopţie, inculpata a întreprins acţiuni de scoatere ilegală a copilului în Spania. În scopul evitării procedurii legale de adopţie, inculpata, împreună cu cetăţeanul Spaniei au dus fetiţa la Oficiul Stării Civile din Ungheni unde, pentru perfectarea actelor de identitate a minorei, au declarat date false precum că cetăţeanul Spaniei este tatăl biologic al minorei. După stabilirea fictivă a paternităţii fetiţei, a fost eliberat certificatul de naştere şi paşaportul, iar inculpaţii au primit consimţămâtul mamei de a pleca pentru câteva zile cu fetiţa peste hotarele ţării.

Pe 30 august 2005 inculpata, împreună cu cetăţeanul Spaniei au scos copila din ţară, plecând iniţial în România, iar ulterior, fetiţa a fost dusă în Spania, unde se află şi în prezent. După mai bine de 10 ani de la comiterea crimei, inculpata a fost condamnată la 3 ani de detenţie.

Complicele acesteia, cetăţean al Spaniei, este cercetat de autorităţile spaniole. Rezultatele comisiei rogatorii, parvenite Procuraturii R. Moldova de la organele competente ale Spaniei, au confirmat că minora domiciliază împreună cu bărbatul care a adoptat-o, iar începând cu anul 2006, aceasta a fost înmatriculată la un Centru educaţional din Spania.

Procuratura Generală a R. Moldova a efectuat transfer de proceduri în Spania, pentru ca autorităţile spaniole să continue acţiunile de urmărire penală cu tragerea la răspundere penală a cetăţeanului spaniol care a comis trafic de copii şi scoatele ilegală a copilului din ţară.