Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministrul Justiției din România a…

Ministrul Justiției din România a comunicat R. Moldova intenția de a oferi expertiză în redactarea noii strategii anticorupție

Ministrul Justiției, Raluca Prună, împreună cu secretarul de stat, Adrian Baboi-Stroe, a comunicat, în cadrul întâlnirilor cu oficialii moldoveni, intenția de a oferi expertiză în procesul de redactare a noii strategii anticorupție, transmite agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis sâmbătă seara AGERPRES, cei doi oficiali români și-au încheiat vizita de lucru în Republica Moldova, desfășurată în perioada 24 — 26 august, unde au avut o serie de întâlniri cu reprezentanții instituțiilor moldovene din domeniul justiției: președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, adjunctul procurorului general, Eduard Harunjen, directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, și procurorul șef Viorel Morari.

Sursa citată precizează că atât ministrul Justiției, cât și președintele Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova au solicitat detașarea de specialiști români în comisiile de admitere, evaluare și promovare a magistraților moldoveni.

Raluca Prună a afirmat, conform MJ, că va înainta Consiliului Superior al Magistraturii din România această propunere.

„Cu ocazia întâlnirii cu procurorul general adjunct, procurorul șef anticorupție și directorii Centrului Național Anticorupție, partea română a subliniat încă o dată necesitatea continuării luptei împotriva corupției în Republica Moldova, dar și intenția de a oferi expertiză în procesul de redactare a noii strategii anticorupție. Toți partenerii din cadrul discuțiilor de la sediul Parchetului General din Republica Moldova au în vedere inclusiv stabilirea de măsuri concrete și chiar încheierea unor noi documente de sprijin în acest sens. De asemenea, Adrian Baboi-Stroe a discutat în cadrul unor întâlniri cu reprezentanți ai Serviciului de Stare Civilă despre îmbunătățirea cooperării nemijlocite și creșterea siguranței în cadrul procesului de obținere a cetățeniei române”, se arată în comunicat.

MJ menționează că, anterior acestor întâlniri, semnarea Planului de acțiuni dintre cele două ministere a venit în întâmpinarea aniversării suveranității moldovene și a colaborării interstatale.

”Este foarte simbolică ziua în care semnăm acest plan de acțiuni, întrucât în 27 august sărbătoriți un sfert de veac de independență și, totodată, consacrăm cei 25 de ani de relații bilaterale nemijlocite între Republica Moldova și România”, a declarat Prună cu acest prilej.

De asemenea, MJ subliniază că Raluca Prună și omologul său, Vladimir Cebotari, au agreat și promovat organizarea în luna noiembrie a forumului România-Republica Moldova.

„Totodată, a fost adusă în discuție întrunirea, la București, în perioada 12 — 13 octombrie, a reprezentanților Comisiei Naționale de Drept Internațional umanitar din România și a Comitetului național de consultanță și coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova”, se mai spune în comunicatul MJ.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

foto: agerpres.ro